Spaghetti z serem tofu

Opublikowano:
Makaron sojowo-sezamowy

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
  • kostka sera tofu
  • 4 młode marchewki
  • 2 łyżki stołowe ziaren sezamu
  • 2 cebule dymki
  • kilka listków świeżej bazylii

SKŁADNIKI SOSU:

  • 2 łyżki stołowe oleju sezamowego Laboratorium Biooil
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 mała łyżeczka cukru
  • mała szczypta sproszkowanej czerwonej papryczki chilli
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami producenta.
Na rozgrzanej patelni grillowej dodajemy odrobinę tłuszczu i opiekamy z obu stron na złoty kolor ser tofu pokrojony w kostkę. Następnie wykładamy go na płaski talerz, wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć z sera nadmiar tłuszczu.
W wok-u rozgrzewamy odrobinkę tłuszczu. Następnie wrzucamy do niego pokrojoną w cienkie paski marchewkę oraz cebulę w piórka. Warzywa podpiekamy ok 10-15 minut, aż staną się miękkie.
Przygotowanie sosu: w miseczce mieszamy olej sezamowy z sosem sojowym. Dodajemy czosnek, cukier chilli i sól. Całość dokładnie mieszamy.
Do warzyw w wok-u dodajemy ugotowany makaron i ser tofu. Następnie wlewamy sos i całość dokładnie mieszamy.

Spaghetti podajemy zaraz po przygotowaniu. Każdą porcję posypujemy ziarnami sezamu i dekorujemy listkami świeżej bazylii.

SMACZNEGO!

Do przygotowania tej potrawy polecamy olej sezamowy