Spaghetti z sosem pomidorowym i mozzarellą i olejem arganowym

Opublikowano:
Spaghetti z sosem pomidorowym

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie dobrej jakości makaronu spaghetti durum
  • 1 łyżka stołowa oleju arganowego Laboratorium Biooil
  • 2 puszki pokrojonych pomidorów konserwowych
  • 1 opakowanie sera mozzarella
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka listków bazylii

PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie z odrobiną oliwy zgodnie ze wskazówkami producenta na opakowaniu. Do rozgrzanego wok-a wlewamy pokrojone pomidory konserwowe i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno posiekaną bazylię oraz sól i pieprz do smaku. Sos cały czas mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na wolnym ogniu przez ok 5 min. Na kilka sekund przed zdjęciem sosu z gazu – wrzucamy cienko pokrojoną mozzarellę – nie należy dopuścić do jej roztopienia, ma jedynie się lekko podgrzać i pozostać w kawałkach.
Na talerzach układamy odcedzony i zahartowany zimną wodą makaron i polewamy sosem pomidorowym. Każdą porcje dekorujemy świeżymi listkami bazylii i „zraszamy” odrobiną oleju arganowego.

SMACZNEGO!

Do przygotowania tego przepisu użyto oleju arganowego BIO