Spaghetti z sosem sezamowo – sojowym

Opublikowano:
Makaron sojowo-sezamowy

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie makaronu spaghetti durum
  • 4 łyżki stołowe sosu sojowego
  • 2 łyżki stołowe oleju sezamowego LABORATORIUM BIOOIL
  • 2 łyżki cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny
  • 1/2 papryczki chilli
  • kilka gałązek świeżego szczypiorku

PRZYGOTOWANIE
Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami od producenta na opakowaniu.
Przygotowanie sosu: sos sojowy mieszamy z olejem sezamowym i sokiem z cytryny, dodajemy cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz bardzo drobno pokrojoną papryczkę chilli. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym sosem polewamy ugotowany i odcedzony makaron i energicznie mieszamy. Makaron przekładamy na talerze i posypujemy drobno pokrojonym świeżym szczypiorkiem.

SMACZNEGO!

Do przygotowania spaghetti przyda Ci się olej sezamowy: