Szparagi zawijane w szynkę parmeńską

Szparagi z szynką parmeńską

SKŁADNIKI:

  • pęczek zielonych świeżych szparagów
  • 4 plastry włoskiej szynki parmeńskiej
  • 2 łyżki stołowe świeżo startego sera typu parmezan
  • 2 łyżki stołowe oleju lnianego Laboratorium Biooil
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:
Szparagi myjemy i ścinamy końcówki, następnie wkładamy do gotującej się wody na kilka minut, aż zrobią się miękkie. Pilnujemy, aby w trakcie gotowania się nie rozgotowały. Następnie je odcedzamy, osuszamy i czekamy, aż wystygną. Gdy tak już się stanie szparagi przyprawiamy solą i pieprzem, dzielimy je sztukowo na 4 części. Każdą z części zawijamy w szynkę parmeńską i układamy na blasze. Posypujemy parmezanem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na ok 5-7 min, aż ser nabierze złotego koloru. Chwilę przed podaniem szparagi zraszamy olejem lnianym.

SMACZNEGO!
Do przygotowania tego produktu użyto oleju lnianego Laboratorium Biooil. Zamów nasz olej lniany w sklepie internetowym: