Tagine z jagnięciny z olejem arganowym i świeża kolendrą

Opublikowano:
Brak zdjęcia

UWAGA: do przygotowania tego dania potrzebne jest marokańskie naczynie tagine, dostępne jest ono także na naszym rynku pod tą samą nazwą. Jest to garnek, którego specjalnie wyprofilowana pokrywka powoduje, że para zamiast uchodzić z garnka, pozostaje w jego wnętrzu, przez co gotowanie staje się bardziej efektywne. Jeśli nie posiadamy tagine, z powodzeniem zastąpi je żeliwny garnek lub rondel z grubym dnem.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg jagnięciny
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 3/4 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego szafranu
  • 1/3 szklanki oleju arganowego Laboratorium Biooil
  • 1/2 szklanki zielonych wydrylowanych oliwek
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • 1 szklanka wody

PRZYGOTOWANIE
Do tagine/żeliwnego garnka/rondla z grubym dnem wlewamy olej arganowy, a po jego podgrzaniu dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Następnie dodajemy poporcjowane kawałki jagnięciny przyprawione: solą, pieprzem, kurkumą i szafranem. Całość zalewamy szklanką wody a na wierzch kładziemy oliwki oraz gałązki świeżej kolendry. Doprowadzamy potrawę do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy na małym ogniu przez ok 3 godziny. Zaglądamy co jakiś czas do dania, aby się upewnić czy nie ma potrzeby dolania większej ilości wody. Staramy się jednak nie podnosić pokrywki. Potrawa jest gotowa wtedy, kiedy mięso jest bardzo miękkie i rozpada się na kawałki po dotknięciu widelcem. Danie gotowe do spożycia zaraz po przygotowaniu, najlepiej smakuje z kuskusem.

SMACZNEGO!

Do przygotowania tego przepisu użyto oleju arganowego BIO