Tajska sałatka z kurczaka z olejem słonecznikowym

Opublikowano:
Brak zdjęcia

SKŁADNIKI:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki stołowe oleju słonecznikowego z LABORATORIUM BIOOIL
  • 1 łyżka stołowa soku z limonki
  • 1 łyżka stołowa sosu sojowego
  • 1 łyżka stołowa miodu
  • 1 łyżka stołowa octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki ostrego sosu chilli
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty w prasce
  • 4 szklanki rozdrobnionej sałaty – gatunek wg uznania
  • 4 łyżki stołowe orzeszków ziemnych (niesolonych)
  • szczypta soli morskiej

PRZYGOTOWANIE:
Piersi z kurczaka myjemy, nadmiar wody odciskamy w papierowym ręczniku i następnie kroimy na drobne kawałki. Pokrojone mięso opiekamy na patelni grillowej z odrobiną tłuszczu,  ok 5 minut tak, aby nabrało złotego koloru. Sos: dokładnie mieszamy ze sobą sok z limonki, sos sojowy, miód, ocet balsamiczny, sos chilli, czosnek i olej słonecznikowy. Na talerzach układamy rozdrobnioną sałatę, na nią podajemy przestudzonego kurczaka i posypujemy orzeszkami ziemnymi. Całość skrapiamy przygotowanym sosem.

Jeśli chcesz przygotować to danie w domu, przyda Ci się dobry olej słonecznikowy – taki możesz kupić w naszym sklepie: