Tajska zupa z kurczakiem i pędami bambusa

Opublikowano:
Tajska zupa

SKŁADNIKI:

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 2 cebule
  • kilka obranych pieczarek
  • pół puszki kukurydzy konserwowej
  • 15-20 szt pędów bambusa konserwowego
  • 2 łyżki stołowe oleju kokosowego Laboratorium Biooil
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego
  • 1 łyżka stołowa soku z cytryny
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Filety myjemy, osuszamy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju kokosowym. Dodajemy do nich drobno pokrojoną cebulę i oba składniki podsmażamy na lekko złoty kolor. Następnie wsypujemy odsączoną z zalewy kukurydzę, pokrojone na kęsy pieczarki i pędy bambusa – całość podsmażamy przez około 2 minuty. Po upływie tego czasu mięso i warzywa zalewamy bulionem z mlekiem kokosowym, dodajemy curry, miód i cytrynę i doprowadzając do wrzenia całość gotujemy przez około 15 min. na wolnym ogniu. Na koniec zupę przyprawiamy wg uznania solą i pieprzem i rozlewamy do talerzy. SMACZNEGO!
Do przygotowania tego przepisu użyto oleju kokosowego Laboratorium Biooil. Możesz kupić go w naszym sklepie: