Tarta z bezą cytrynową

Opublikowano:
Tarta z bezą cytrynową

CIASTO:

    • 200 g mąki
    • 2 łyżki ksylitolu
    • 100 g oleju kokosowego
    • 1 żółtko
    • 2 łyżki zimnej wody

KREM:

    • sok z 2 cytryn
    • skórka otarta z 2 cytryn
    • 1/2 szklanki soku z pomarańczy
    • 100 ml wody
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 50 g ksylitolu
    • 80 g oleju kokosowego
    • 1 jajko i 3 żółtka

BEZA CYTRYNOWA:

    • 5 białek
    • 200 g ksylitolu
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • skórka otarta z 2 cytryn

Przygotowanie:

Ze wszystkich składników ciasta zagnieść ciasto. Wyłożyć ciastem formę na tartę, ponakłuwać widelcem i podpiec 15 minut.

Wycisnąć sok z pomarańczy i cytryny i wlać do garnuszka. Z cytryn zetrzeć skórkę i dodać do soków. Dodać wodę, mąkę ziemniaczaną oraz ksylitol. Wszystko dokładnie wymieszać trzepaczką do jajek, podgrzać, a następnie zagotować aż masa zgęstnieje. Odstawić z ognia, dodać olej kokosowy i wymieszać. Następnie wbić jajko i żółtka – energicznie mieszać. Gotową masę wylać na podpieczony spód.

Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodając ksylitol i skórkę z cytryny. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego lub specjalnej szprycy – wyciskać na przygotowane ciasto formując wysokie wzory. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.