Tarta z bezą cytrynową
CIASTO:
- 200 g mąki
- 2 łyżki ksylitolu
- 100 g oleju kokosowego
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
KREM:
- sok z 2 cytryn
- skórka otarta z 2 cytryn
- 1/2 szklanki soku z pomarańczy
- 100 ml wody
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 50 g ksylitolu
- 80 g oleju kokosowego
- 1 jajko i 3 żółtka
BEZA CYTRYNOWA:
- 5 białek
- 200 g ksylitolu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- skórka otarta z 2 cytryn
Przygotowanie:
Ze wszystkich składników ciasta zagnieść ciasto. Wyłożyć ciastem formę na tartę, ponakłuwać widelcem i podpiec 15 minut.
Wycisnąć sok z pomarańczy i cytryny i wlać do garnuszka. Z cytryn zetrzeć skórkę i dodać do soków. Dodać wodę, mąkę ziemniaczaną oraz ksylitol. Wszystko dokładnie wymieszać trzepaczką do jajek, podgrzać, a następnie zagotować aż masa zgęstnieje. Odstawić z ognia, dodać olej kokosowy i wymieszać. Następnie wbić jajko i żółtka – energicznie mieszać. Gotową masę wylać na podpieczony spód.
Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodając ksylitol i skórkę z cytryny. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego lub specjalnej szprycy – wyciskać na przygotowane ciasto formując wysokie wzory. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz