Opublikowano:

Tarta z budyniem jaglanym i olejem kokosowym

Tarta czekoladowa
Oceń ten post

Składniki na spód ciasta:

    • 1,5 szklanki mąky żytniej
    • 2 duże jaja
    • 100 g wiórek kokosowych
    • 2 łyżki kakao

Składniki na krem budyniowy:

  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 3 łyżki kakao
  • 3 szklanki mleka roślinnego
  • 1,5 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki cukru kokosowego lub cukru brązowego
  • 3 łyżki dokładnie zmielonych wiórek kokosowych

Przygotowanie:
Ze składników na spód zagniatamy kruche ciasto. Ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki, następnie rozwałkowujemy i nakładamy na formę do tarty, nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 170 stopni na 30 minut.
W międzyczasie przygotuj krem. Ugotuj kaszę jaglaną. Kakao wymieszaj z 1/3 szklanki mleka i wlej do podgrzanej reszty mleka, zagotuj i posłódź. Dodaj kaszę jaglaną i olej kokosowy. Gotuj kilka minut aż do uzyskania budyniowej konsystencji. Zdejmij z ognia i dodaj zmielone wiórki kokosowe. Po wystudzeniu zblenduj na gładką masę. Tak przygotowany budyń jaglany wylej na upieczoną tartę. Całość udekoruj ulubionymi owocami sezonowymi. Tartę najlepiej podawać schłodzoną, prosto z lodówki. SMACZNEGO!!!!

Do przygotowania tej tarty przyda Ci się olej kokosowy, który możesz kupić u Nas: