Tarta leśna

SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • 200 g mąki
  • 85 g ksylitolu
  • 1 duże jajo
  • 120 oleju kokosowego
  • 25 g mielonych migdałów
  • szczypta soli

NADZIENIE:

  • 125 g mielonych migdałów
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka mąki
  • 2 jaja

OWOCE:

  • 2 szklanki owoców
  • 2 łyżki ksylitolu
  • łyżka mąki ziemniaczanej i łyżka galaretki owocowej
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

Mąkę przesiej przez sitko do miski.W osobnym naczyniu połączyć ksylitol z olejem kokosowym, mielonymi migdałami, szczyptą soli, jajkiem. Na końcu dodać mąkę i zagnieść kruche ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na 2 godziny. Ciasto wyjąć 15 minut przed pieczeniem, rozwałkować i wyłożyć do formy na tartę – podziurkować dno widelcem. Piec 10-15 minut w temperaturze 170 stopni.

W międzyczasie przygotować nadzienie. Olej kokosowy połączyć z jajkami, ksylitolem,mąką i migdałami. Całość wylać na podpieczony spód. Na górę wylać mus owocowy – owoce umyć, zasypać ksylitolem, podgotować, dodać sok z cytryny. Dodać mąkę i galaretkę – dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Całość potrzymać na ogniu, aż masa będzie gęsta (jak dżem). Wyłożyć owoce na krem – całość piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Ciasta i ciasteczka, Przepisy kulinarne
Udostępnij
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz