Tarta leśna
SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 200 g mąki
- 85 g ksylitolu
- 1 duże jajo
- 120 oleju kokosowego
- 25 g mielonych migdałów
- szczypta soli
NADZIENIE:
- 125 g mielonych migdałów
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka mąki
- 2 jaja
OWOCE:
- 2 szklanki owoców
- 2 łyżki ksylitolu
- łyżka mąki ziemniaczanej i łyżka galaretki owocowej
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Mąkę przesiej przez sitko do miski.W osobnym naczyniu połączyć ksylitol z olejem kokosowym, mielonymi migdałami, szczyptą soli, jajkiem. Na końcu dodać mąkę i zagnieść kruche ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na 2 godziny. Ciasto wyjąć 15 minut przed pieczeniem, rozwałkować i wyłożyć do formy na tartę – podziurkować dno widelcem. Piec 10-15 minut w temperaturze 170 stopni.
W międzyczasie przygotować nadzienie. Olej kokosowy połączyć z jajkami, ksylitolem,mąką i migdałami. Całość wylać na podpieczony spód. Na górę wylać mus owocowy – owoce umyć, zasypać ksylitolem, podgotować, dodać sok z cytryny. Dodać mąkę i galaretkę – dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Całość potrzymać na ogniu, aż masa będzie gęsta (jak dżem). Wyłożyć owoce na krem – całość piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz