Tarta z brzoskwiniami i olejem arganowym

Opublikowano:
Tarta z brzoskwiniami

SKŁADNIKI:

  • 1 1/2 szklanki mąki razowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki stołowe oleju arganowego Laboratorium Biooil
  • 1 jajko
  • 2 łyżki stołowe masła
  • trochę zimnej wody
  • kilka świeżych słodkich brzoskwiń
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów

PRZYGOTOWANIE:
Mąkę razową mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło, olej arganowy i jajko i całość dokładnie ugniatamy na gładka masę. Jeśli ciasto jest za suche dodajemy troszkę zimnej wody, jeśli za wilgotne dosypujemy więcej mąki. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około pół godziny. Po upływie tego czasu ciasto przekładamy do okrągłej, wysmarowanej tłuszczem foremki i dokładnie i równomiernie rozkładamy na całej powierzchni, pamiętając, aby brzegi były nieco dłuższe. Na wierzch ciasto posypujemy brązowym cukrem i zmielonymi migdałami a na koniec układamy równomiernie plasterki brzoskwiń. Tartę wkładamy do rozgrzanego do 200°C piekarnika na około 40 min, aż ciasto nabierze złotego koloru a brzoskwinie się zarumienią.

SMACZNEGO!

Do przygotowania tego przepisu użyto oleju arganowego BIO