Warzywne szaszłyki w zalewie winno – sezamowej z olejem sezamowym

Opublikowano:
Warzywne szaszłyki

SKŁADNIKI:

  • 2 małe cukinie
  • 1 mały bakłażan
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryk
  • 1/4 szklanki wytrawnego lub półwytrawnego wina
  • 2 łyżki stołowe Oleju sezamowego z Laboratorium Biooil
  • 2 łyżeczki soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
  • 1/3 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE:
Warzywa kroimy na dość duże kawałki  tak, aby stabilnie można je było nakłuwać na patyczki do szaszłyków, i przesypujemy do miseczki. Następnie przystępujemy do robienia marynaty; mieszamy Olej sezamowy z białym winem, sokiem z cytryny i wodą. Można dodać wg uznania takie przyprawy jak sól czy pieprz. Pokrojone warzywa zalewamy marynatą i całość wsypujemy do czystego woreczka foliowego szczelnie go zawiązujemy i przez chwilę dokładnie mieszamy tak, aby wszystkie składniki marynaty równomiernie rozeszły się po warzywach. Woreczek z całą zawartością wstawiamy do lodówki na 15 minut. Po upływie tego czasy zamarynowane warzywa nakłuwamy na patyczki do szaszłyków w dowolnej kolejności. Pieczemy w piekarniku  na płaskiej blasze w temperaturze 190°C po 6 – 10 minut z każdej ze stron, aż do momentu, gdy warzywa lekko się zarumienią na złoty kolor. Podajemy zaraz po przygotowaniu, koniecznie skropione schłodzonym olejem sezamowym.

SMACZNEGO!

Do przygotowania tej potrawy niezbędny będzie olej sezamowy. Zamów go w naszym sklepie: