Zapiekanka ze szpinakiem i olejem rzepakowym

Opublikowano:
Zapiekanka ze szpinakiem

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie świeżego szpinaku
  • 1 średnia cebula
  • 10 jaj
  • 1 łyżka stołowa oleju rzepakowego Laboratorium Biooil
  • 2 łyżki stołowe mleka odtłuszczonego
  • garść startego sera mozzarella
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • odrobina tłuszczu do podsmażenia cebuli i szpinaku

PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzewamy wok-a z odrobiną tłuszczu i lekko podsmażamy na nim drobno pokrojoną cebulkę oraz opłukany i osuszony szpinak. Przygotowujemy naczynie żaroodporne – delikatnie smarujemy je wewnątrz olejem rzepakowym i następnie przekładamy do niego podsmażony szpinak z cebulą.
Żółtka jajek oddzielamy od białka. Białka ubijamy na sztywną pianę a żółtka ucieramy na gładką masę. Oba te składniki dodajemy do szpinaku, wsypujemy drobno posiekany tymianek i przyprawy  oraz wlewamy mleko i delikatnie mieszamy. Następnie naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na ok 30 min – zapiekanka powinna stać się pulchna i lekko zarumieniona.
Podajemy zaraz po przygotowaniu.

SMACZNEGO!

Do przygotowania tego przepisu użyliśmy oleju rzepakowego Laboratorium Biooil. Taki olej możesz kupić w naszym sklepie:

Dodaj komentarz