Zimowe pieczone warzywa z olejem z wiesiołka

Opublikowano:
Zimowe pieczone warzywa
 SKŁADNIKI:

PRZYGOTOWANIE:
Warzywa obieramy ze skórki, płuczemy i kroimy w talarki, cebulę w piórka a czosnek w paseczki.
Wszystkie warzywa układamy równomiernie na dużej blasze i skrapiamy oliwą z oliwek. Wstawiamy do piekarnika w temperaturze 200°C na ok. 40 – 50 min., czas zależy od wielkości pokrojonych kawałków. Gdy warzywa zaczną się lekko rumienić, posypujemy je posiekaną świeżą szałwią i rozmarynem i wstawiamy jeszcze na ok. 2 minuty. Po wyjęciu polewamy olejem z wiesiołka. Potrawę podajemy zaraz po przygotowaniu, doskonale pasuje do pieczonego mięsa lub pieczonej ryby.

SMACZNEGO!

Jeśli szukasz dobrej jakości oleju z wiesiołka, znajdziesz go u nas: