Zupa cebulowa z prażonym słonecznikiem i olejem słonecznikowym

Opublikowano:
Zupa cebulowa

SKŁADNIKI:

  • 3 duże cebule
  • 1 łyżka masła
  • 4 szklanki bulionu wołowego
  • pół łyżeczki kminku
  • 1 łyżka stołowa oleju słonecznikowego Laboratorium Biooil
  • 4 kromki pieczywa tostowego
  • pół szklanki prażonego łuskanego słonecznika
  • garść startego szwajcarskiego sera
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:
W rondlu rozgrzewamy masło i wrzucamy do niego drobno pokrojoną w kosteczkę cebulę. Podsmażamy ją na złoty kolor. Cebulę zalewamy bulionem, dodajemy kminek i przyprawy i gotujemy przez ok 10-15 min. Następnie rozlewamy zupę do bulionówek. Do każdej porcji dodajemy odrobinę oleju ze słonecznika. Na wierzch kładziemy po kromce chleba tostowego, a gdy nasiąknie zupą posypujemy prażonym słonecznikiem i tartym serem.

SMACZNEGO!

Jeśli chcesz przygotować to danie w domu, przyda Ci się dobry olej słonecznikowy – taki możesz kupić w naszym sklepie: