Zupa pomidorowa ze świeżą bazylią i olejem rzepakowym

Opublikowano:
Zupa pomidorowa z bazylią

SKŁADNIKI:

  • 2 kg dojrzałych pomidorów
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypta spłatkowanej papryki chilli
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki stołowe oleju rzepakowego Laboratorium Biooil
  • kilka gałązek świeżej bazylii

PRZYGOTOWANIE:
Pomidory myjemy, parzymy i obieramy ze skórki. W garnku na niewielkiej ilości tłuszczu roślinnego opiekamy drobno pokrojoną cebulę na lekko złoty kolor. Zalewamy ją bulionem warzywnym, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę chilli, drobno posiekaną bazylię oraz pomidory. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu prze ok 15 min. Po upływie tego czasu miksujemy blenderem pomidory na gładką masę. Zaraz po przygotowaniu zupę rozlewamy do talerzy i dodajemy wg. indywidualnych potrzeb olej rzepakowy dla podkreślenia smaku. Na koniec każdą porcję dekorujemy listkami świeżej bazylii.

SMACZNEGO!

Do przygotowania tego przepisu użyliśmy oleju rzepakowego Laboratorium Biooil. Taki olej możesz kupić w naszym sklepie: