Zupa z soczewicy z olejem arganowym

Opublikowano:
Zupa z czerwonej soczewicy

SKŁADNIKI:

  • 3 szklanki soczewicy
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 szklanki sypkiego białego ryżu
  • 1 szklanka posiekanej cebuli
  • 1 duża marchew drobno posiekana
  • 1 pomidor drobno posiekany
  • 1 szklanka świeżego szpinaku
  • 1/4 szklanki oleju arganowego Laboratorium Biooil
  • 1 łyżeczka soli morskiej odrobina tłuszczu do podsmażenia
  • 2 litry wody

PRZYGOTOWANIE:

Soczewicę dokładnie płuczemy, wsypujemy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy i gotujemy, aż soczewica zrobi się miękka. Następnie dodajemy do niej opłukany ryż z solą i gotujemy przez kolejne 15 minut. Po upływie tego czasu zupę ściągamy z palnika i wszystkie składniki blendujemy do uzyskania gładkiej, gęstej konsystencji. Na patelni z odrobiną tłuszczu podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i marchewkę. Jak się lekko zarumienią dodajemy szpinak i pokrojonego pomidora. Całość opiekamy przez 3-4 minuty. Gdy minie ten czas dodajemy warzywa do zmiksowanej zupy i wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Przed podaniem, gdy zupa lekko przestygnie wlewamy do każdej porcji olej arganowy.

SMACZNEGO!

Do przygotowania tego przepisu użyto oleju arganowego BIO