Żurawinowe ciastka z nutą pomarańczy i olejem rzepakowym

Opublikowano:
Ciasteczka z żurawiną

SKŁADNIKI:
1 1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka cukru
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1/2 szklanki oleju rzepakowego Laboratorium Biooil
2 jajka
1 łyżka stołowa startej skórki pomarańczowej
1/2 szklanki soku z wyciśniętej pomarańczy

PRZYGOTOWANIE:
Suche składniki mieszamy ze sobą w miseczce. Do oddzielnej miski wlewamy olej rzepakowy, sok z pomarańczy oraz wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. Suche składniki łączymy z mokrymi składnikami do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 30 minut. Po upływie tego czasu ze schłodzonego ciasta formujemy okrągłe ciasteczka (wielkość Piegusków) i układamy na blasze wyłożonej pergaminem w odstępach miedzy sobą. Każde ciasteczko dekorujemy suszoną żurawiną i startą skórką z pomarańczy. Następnie ciastka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na ok 15 min. Wyjmujemy ciastka gdy nabiorą lekko złotego koloru.

SMACZNEGO!

Do przygotowania tego przepisu użyliśmy oleju rzepakowego Laboratorium Biooil. Taki olej możesz kupić w naszym sklepie: