Olej z czarnuszki egipskiej tłoczony na zimno 100 ml

Olej z czarnuszki egipskiej
Olej z czarnuszki egipskiej tłoczony na zimno 100 ml - ETYKIETA

cena:

20.00

100% OLEJ Z CZARNUSZKI EGIPSKIEJ firmy Laboratorium BIOOIL®.

Olej czarnuszkowy marki Laboratorium Biooil jest pozyskiwany metodą tłoczenia na zimno – do produkcji oleju z czarnuszki wykorzystujemy specjalnie wyselekcjonowane najwyższej jakości nasiona czarnuszki egipskiej. Olej z czarnuszki ma intensywny, korzenny smak i aromat – dzięki niemu potrawy z jego dodatkiem nabierają nowego, orientalnego charakteru. Olej z czarnuszki można wykorzystywać na zimno do sałatek, surówek, koktajli, past warzywnych.

Sprawdź inne pojemności:

Sprawdź inne pojemności - 250 ml

Sprawdź inne pojemności - 500 ml

Na stanie

SKU: 5907722370464 Termin przydatności: 12 miesięcy Kategoria: Tag:
  • Koszty i terminy dostawy PRZEDPŁATA POBRANIE  
  • Paczkomaty InPost 12zł 16zł (1-2 dni robocze)
  • Kurier DPD od 7zł 12zł (1 dzień roboczy)

Sposoby płatności:

Olej z czarnuszki w kuchni

Olej z czarnuszki to bardzo charakterystyczny tłuszcz pochodzenia roślinnego – ma interesujący smak i aromat. Jest nieco ziołowy, z drugiej strony korzenny. Z pewnością intensywny i ciekawy.  Olej czarnuszkowy Laboratorium Biooil tłoczony jest z czarnuszki siewnej – w tym przypadku z surowca pochodzącego z Egiptu. Oleju z czarnuszki, zwanego także czarnym złotem lub złotem Faraonów, można używać zarówno w kuchni, jak i do celów kosmetycznych.  Dzięki temu, że olej z czarnuszki w Laboratorium Biooil tłoczony jest na zimno, zachowuje pełnię właściwości nasion, z których go wytłoczono. Warto jednak pamiętać, że olejów tłoczonych na zimno (z pojedynczymi wyjątkami) powinniśmy używać wyłącznie na zimno – smażenie, gotowanie, pieczenie z użyciem takich olejów nie jest wskazane – pod wpływem wysokiej temperatury tracą one swoje cenne właściwości.

Czy w związku z tym, że olej z czarnuszki jest mocno aromatyczny, może zmieniać smak potraw? Olej może wpłynąć na smak potrawy, jednak należy to potraktować jako niewątpliwy atut produktu, który można doskonale wykorzystać kulinarnie. Olej z czarnuszki można wykorzystać do sałatek, do past warzywnych, do surówek, do koktajli. Doskonale sprawdza się również jako baza sosów na zimno.

Czarnuszka  – małe ziarenko, wielka moc

Czarnuszka to roślina, która należy do rodziny jaskrowatych. Historyczne zapiski o czarnuszce potwierdzają jej wyjątkowy charakter i potężną moc. Naturalnie czarnuszka występuje w Europie, Azji i Egipcie. Współcześnie wykorzystuje się ją w licznych gałęziach przemysłu – w przetwórstwie spożywczym, w farmakologii, w kosmetyce.

Nasiona czarnuszki mają bardzo ciekawy skład biochemiczny – zawarte są w niej różne substancje takie jak  steroidy (m.in. fitosterol, stigmasterol, kampesteron, cholesterol, alfa-spinasterol), saponozydy triterpenoe, kumaryny, olejek eteryczny (nigellon i tymochinon), kwasy tłuszczowe czy gorzka nigellina. To właśnie naturalne biologiczne bogactwo czarnuszki sprawia, że jest ona tak wyjątkowa!

Przechowywanie: Olej z czarnuszki należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu – można przechowywać go w lodówce.

LABORATORIUM BIOOIL s.c., ul. Dekoracyjna 3, 65-155 Zielona Góra

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100 g produktu 3700 kJ/900 kcal
Tłuszcz 100 g
w tym:
Kwasy tłuszczowe nasycone 16 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 24 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 60 g
Węglowodany 0 g
w tym:
cukry 0 g
białko 0 g
sól 0 g
Waga 0.22 kg

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o “Olej z czarnuszki egipskiej tłoczony na zimno 100 ml”