Olej z pestek dyni tłoczony na zimno

Olej dyniowy

Dynia

Rośliny z rodziny dyniowatych to ponad 700 gatunków. Niektóre dynie pełnią wyłącznie funkcje ozdobne, inne są jadalne. Jadalne odmiany dyni i pochodzące z nich pestki dyni to prawdziwa skarbnica witamin i substancji odżywczych. Pestki dyni i wytłoczony z nich olej to znakomite naturalne źródło kwasów tłuszczowych. Olej z pestek dyni zaliczany jest do tłuszczy lekkostrawnych, dzięki kombinacji kwasów tłuszczowych nienasyconych.

Olej z  dyni czy olej z nasion dyni?

Olej dyniowy (Oleum Cucurbitae) to olej tłoczony z pestek dyni (zwanych potocznie również nasionami dyni). Jest to bardzo charakterystyczny olej o mocno aromatycznym orzechowym zapachu i przyjemnym smaku. Cechuje się ciemnozielonym (wpadającym nawet w brąz) kolorze i gęstej konsystencji. Olej z pestek dyni to jeden z najchętniej wybieranych przez Polaków olejów.

Olej z pestek dyni jest produktem pożądanym w zbilansowanej diecie – dostarczy nam witamin takich jak witamina A, witamina E, witamina B1, witamina B2 czy witamina C, niacyna, piroksen i witamina H. Ponadto, olej z pestek dyni jest naturalnym źródłem minerałów takich jak żelazo, fluor, jod,potas, wapń, magnez, fosfor, selen, cynk czy sód.

Olej z pestek dyni w kuchni

Oleju z pestek dyni w kuchni nie powinniśmy używać na ciepło – pełnię właściwości i składniki odżywcze zachowuje w oryginalnej niepodgrzanej formie. Znakomicie nadaje się do sałatek i surówek – nie trzeba go dodatkowo przyprawiać, jest doskonałym i bardzo smacznym sosem sałatkowym sam w sobie. Ze względu na swój specyficzny posmak, olej z pestek dyni zrównał sobie zwolenników wśród fanów lodów waniliowych i śmietankowych – podane z olejem z pestek dyni zamiast sosem czekoladowym, to prawdziwy europejski rarytas. Takie połączenie gwarantuje pełnię smakowej przyjemności. W austriackich domach olej z pestek dyni podaje się na przykład z sernikiem wiedeńskim.

Olej z pestek dyni można również dodać na talerz zupy, tuż przed podaniem. Doskonale sprawdzi się w przypadku aksamitnych zup typu krem, którym nada nowego wymiaru smakowego.

Olej z pestek dyni warto dodać również do owsianek, muesli czy jogurtów – to bardzo smaczne uzupełnienie codziennej diety! Wspaniałą podstawą posiłku jest również kasza gryczana – biała lub prażona – podana wyłącznie z olejem z pestek dyni.

Olej z pestek dyni w kosmetyce

Olej tłoczony z pestek dyni może być również stosowany do codziennej pielęgnacji skóry, włosów i paznokci. Olej z pestek dyni spotkamy w wielu preparatach do walki z cellulitem. Warto dodać, że olej dyniowy doskonale sprawdzi się na rozdwajające końcówki oraz do olejowania włosów. Jeśli chcemy stosować olej z pestek dyni do pielęgnacji skóry twarzy, należy stosować go w formie rozcieńczonej.

Olej z pestek dyni – przechowywanie i dawkowanie

Olej dyniowy należy przechowywać w zacienionym chłodnym miejscu – nie musi być przechowywany w lodówce, jednak jeśli jest to możliwe, warto trzymać go właśnie w temperaturze 4-8 stopni.
Jest to jedyny olej w naszej ofercie, w trakcie produkcji którego używane jest ciepło w celu uzyskania tego wspaniałego smaku i aromatu. Posiada wybitne walory smakowe, doskonale współgra z sałatkami, gotowanymi warzywami oraz wieloma innymi potrawami, przygotowywanymi na zimno sprawiając, że z pozoru zwyczajna potrawa staje się niezwykła i niecodzienna.

Olej z pestek dyni powinno się spożywać na zimno, np. jako dodatek do sałatek, surówek, sosów, dipów, słodkości. Świetnie się sprawdza jako sos do lodów. Olej z pestek dyni należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

  • Olej z pestek dyni 16.00
    5.00 z 5

    Olej z pestek dyni tłoczony tradycyjnie 100 ml

    Dodaj do koszyka
  • Olej z pestek dyni 30.00
    5.00 z 5

    Olej z pestek dyni tłoczony tradycyjnie 250 ml

    Dodaj do koszyka
  • Olej z pestek dyni 54.00
    5.00 z 5

    Olej z pestek dyni tłoczony tradycyjnie 500 ml

    Dodaj do koszyka
  • Olej z pestek dyni 99.00
    5.00 z 5

    Olej z pestek dyni tłoczony tradycyjnie 1 L

    Dodaj do koszyka