Opublikowano:

Esencjonalny, gęsty, pachnący, zapewniający niesamowite doznania smakowe olej z pestek dyni! To niekwestionowany – obok samej dyni, do której ewidentnie należy tytuł jesiennej Królowej – Król Jesieni. Tłoczony tradycyjnie z pestek dyni olej to doskonały dodatek do wielu dań kuchni każdego typu – znajdzie zastosowanie zarówno w kuchni typowo wegańskiej, jak i tradycyjnej.

Olej dyniowy – gdzie wszystko się zaczynaOleje dyniowe

Dynia kojarzy nam się bardzo swojsko – jest z powodzeniem uprawiana także w Polsce, choć wcale z Polski nie pochodzi. Należąca do rodziny dyniowatych dynia, to roślina, którą można zjadać niemal w całości! Zjadane są owoce (pomarańczowa część dyni), pestki dyni, liście dyni oraz kwiaty dyni. Dynia znana jest ludzkości od ponad 7000 lat przed naszą erą – Indianie wykorzystywali dynię nie tylko kulinarnie – stanowiła ona dla nich również swego rodzaju panaceum na wiele schorzeń. Część pradawnych zastosowań dyni przetrwało do dziś.

Olej z pestek dyni w kuchniOlej z pestek dyni - najwyższa jakość surowca

Olej dyniowy kojarzony jest między innymi z kuchnią austriacką, której najpopularniejszą potrawą właśnie z tym tłuszczem są… lody śmietankowe z olejem dyniowym. Ale olej z pestek dyni to również nieodzowny składnik wielu dań kuchni węgierskiej, której daniom nadaje ciekawego charakteru.

Olej z pestek dyni to jeden z najbardziej charakterystycznych olei – cechuje się specyficznym ciemnozielonym kolorem (który w niektórych sytuacjach może zdawać się brązowym), mocnym orzechowym aromatem i posmakiem oraz gęstą lepką konsystencją, dzięki której staje się jeszcze bardziej atrakcyjny kulinarnie. Powinien być stosowany wyłącznie na zimno – co to oznacza – nie wolno na nim smażyć, gotować czy używać do pieczenia. Poddany działaniu wysokiej temperatury zmienia jego właściwości i olej traci na zawartości cennych kwasów tłuszczowych.

Lody śmietankowe z olejem dyniowymZastosowanie oleju z pestek dyni

Świetnie nada się jako sos do zupy krem – wspaniale podkreśli smak i aromat takich zup jak zupa dyniowa, marchewkowa, z soczewicy, z kalafiora, z białych warzyw czy z pora. Rewelacyjnie smakują też parowane warzywa polane olejem z pestek dyni – olej nadaje im głębi i ciekawego charakteru. Jeszcze w 19 wieku, nasi przodkowe przyrządzali na wsiach prawdziwy rarytas – kaszę gryczaną polewaną świeżym olejem z pestek dyni – tak podana kasza smakuje wybornie!

Olej z pestek dyni nadaje się również do past warzywnych i twarogowych – połączony z białym serem nada się jako farsz do naleśników. Można dodać go także do świeżo przygotowanego hummusu.

Wiele osób obawia się, że smakujący „orzechami” olej z pestek dyni nie nadaje się do sałatek, gdyż mógłby przyćmić smak warzyw – nic bardziej mylnego. Olej dyniowy jest doskonałym uzupełnieniem i znakomicie nada się do sałatek wszelkiej maści.

Olej z dyni- perfekcyjny dodatek

Olej dyniowy to produkt, który powinien znaleźć się w każdej kuchni. Jest pyszny, pięknie prezentuje się na daniach, a do tego ma wiele cennych właściwości i przede wszystkim zawiera bardzo dużo cennych kwasów tłuszczowych. Aby jednak cieszyć się jego właściwościami, należy kupować olej dobrej jakości, świeży, przechowywany w sklepie we właściwych warunkach.