Czarnuszka na Święta

Nasiona czarnuszki i olej z czarnuszki to produkty, które doskonale sprawdzą się w przy bożonarodzeniowych potrawach. Korzenna czarnuszka z powodzeniem zastąpi pieprz i inne ostre przyprawy – możesz użyć jej do przyprawienia świątecznego bigosu, farszu do pierogów, jak również dodać do pieczonego samodzielnie pieczywa. Wykorzystasz ją również do przyprawienia świątecznego barszczu czerwonego, któremu ta nada mocnego wyrazu.

Czytaj więcej
Opublikowano:
Święta z Czarnuszką

Kosmetyczny olej konopny tłoczony na zimno

Olej konopny, który ukoi Twoją skórę

Olej konopny to jeden z tych produktów, który budzi skrajne skojarzenia. Ze względu na rodzinę gatunku, do której przynależy surowiec do tłoczenia oleju konopnego (konopie), jest produktem kontrowersyjnym. Dlaczego? Dlatego, że pod hasłem ‘olej konopny’ kryją się różne produkty. Oferowany przez Laboratorium Biooil olej konopny, zarówno ten spożywczy, jak i kosmetyczny, tłoczony jest z nasion konopi siewnej (Cannabis sativa L.). Nasz olej konopny jest tłoczony wyłącznie na zimno, w temperaturze niższej niż 40 stopni – jest również olejem nierafinowanym! Oznacza to, że dzięki takiemu procesowi tłoczenia, olej zachowuje wszelkie właściwości surowca, z jakiego powstał.

Czytaj więcej
Opublikowano:
Olej konopny - z czego jest zrobiony?

Olej konopny w kuchni

Olej konopny tłoczony na zimno z nasion konopi siewnej to olej, który choć obecnie zdobywa na popularności, znany był naszym prababkom i babkom już dawno. Obok oleju lnianego był jednym z najczęściej spotykanych na wsiach olejów, a gospodynie domowe podawały go na wiele różnych sposobów, wiedząc jak cenne właściwości skrywa.

Czytaj więcej
Opublikowano:
Olej konopny - z czego jest zrobiony?

Olej z pestek dyni – Król Jesieni

Esencjonalny, gęsty, pachnący, zapewniający niesamowite doznania smakowe olej z pestek dyni! To niekwestionowany – obok samej dyni, do której ewidentnie należy tytuł jesiennej Królowej – Król Jesieni. Tłoczony tradycyjnie z pestek dyni olej to doskonały dodatek do wielu dań kuchni każdego typu – znajdzie zastosowanie zarówno w kuchni typowo wegańskiej, jak i tradycyjnej.

Czytaj więcej
Opublikowano:
Olej z pestek dyni - zielone złoto

Olej kokosowy – zastosowanie

Olej kokosowy: zastosowanie w kuchni

Olej kokosowy doskonale zastąpi każdy możliwy tłuszcz, z jakiego korzystacie podczas pieczenia, gotowania czy smażenia. Niegroźna mu jest obróbka termiczna – ze względu na zawartą w nim kombinację kwasów jest stabilny termicznie i ma wysoką temperaturę dymienia.

Czytaj więcej
Opublikowano:
Olej kokosowy nierafinowany czy rafinowany - który wybrać?

Olej kokosowy na włosy

Olej kokosowy ma wiele zastosowań. Znamy już zastosowanie kulinarne, zastosowanie kosmetyczne oleju kokosowego. Ale czy wiecie, że olej kokosowy na włosy działa równie zbawiennie, jak na skórę? Jak wykorzystywać olej kokosowy w codziennej pielęgnacji?

Czytaj więcej
Opublikowano:
10 sposobów na piękne włosy

Bulletproof coffee – kawa kuloodporna

Kawa z olejem kokosowym

Wiele osób nie wyobraża sobie udanego poranka bez filiżanki świeżej aromatycznej kawy. Jak wzbogacić przysłowiową ‘małą czarną’, by niosła za sobą całe morze korzyści? Przygotować kuloodporną kawę (czyli bulletproof coffee). W środowisku trenerów fitness i dietetyków, napój ten bije wszelkie rekordy popularności. Choć dla niektórych wypicie kawy z olejem kokosowym (lub masłem) wydaje się być wyzwaniem niemożliwym, okazuje się, że regularne picie takiego napoju na śniadanie może przynieść bardzo korzystne efekty. Kawa kuloodporna jest popularna np. w diecie Paleo czy w diecie ketogenicznej.

Czytaj więcej
Opublikowano:
Kawa kuloodporna

Masło kokosowe

O oleju kokosowym często mówi się także masło kokosowe – czy słusznie? Raczej tak! Konsystencja oleju kokosowego przypomina tradycyjne masło, z powodzeniem można na nim smażyć (cechuje się wysoką temperaturą dymienia), można zastępować nim masło i margarynę przy wypiekach, jak również można nim posmarować kanapkę.

Olej kokosowy ma szeroki wachlarz zastosowań – można wykorzystać go kulinarnie, w kuchni, ale również kosmetycznie, do codziennej pielęgnacji skóry i włosów. Aby olej kokosowy był bardziej masłem kokosowym, można połączyć go z różnymi naturalnymi składnikami. Jak wykorzystać olej kokosowy w kuchni i jak zrobić z niego pyszne masło kokosowe na kanapki? Wariantów jest sporo!

Czytaj więcej
Opublikowano:
Masło kokosowe

Olej z pestek malin – dla kogo i po co?

Olej z pestek malin jest przyjacielem każdej kobiety. Ze względu na swoje cenne właściwości, powinien znaleźć się w domu każdej z Nas. Wytłoczony z pestek czerwonej maliny, wykazuje działanie nawilżające, przeciwalergiczne, przeciwzapalne, regenerujące, wspomagające gojenie się ran, regulujące wydzielanie sebum.

Czytaj więcej
Opublikowano:
Olej z pestek malin - dla kogo i po co