Biszkoptowe z kremem mascarpone i galaretką truskawkową

Biszkopt z truskawkami

Składniki:

BISZKOPT

    • 4 jaja
    • 150 g ksylitolu
    • 100 g mąki
    • 40 g mąki ziemniaczanej

KREM:

    • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
    • 250 ml mleka
    • 3 łyżki ksylitolu
    • 250 g serka mascarpone
    • 2 łyżki żelatyny w proszku
    • 40 ml zimnej wody

GALARETKA Z TRUSKAWKAMI

    • 3 opakowania galaretki truskawkowej
    • truskawki

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli dodawać ksylitol, łyżeczka po łyżeczce. Następnie żółtka, na koniec mąka i mąka ziemniaczana (przesiane, wymieszane szpatułką drewnianą). Gotowe ciasto wylać na tortownicę, której spód jest wyłożony papierem do pieczenia. Piec 20-25 minut do suchego patyczka w temperaturze 165-170 stopni.

Budyń gotujemy i dosładzamy ksylitolem – ważne, aby budyń ugotować w mniejszej ilości mleka – 250 ml zamiast standardowych 500 ml. Ugotowany budyń zdjąć z palnika, przełożyć do miski i odstawić do ostudzenia. Żelatynę rozpuścić w 40 ml zimnej wody i odstawić na 10 minut. Zagrzać żelatynę aby się całkowicie rozpuściła. W mikserze umieścić serek mascarpone, dodając budyń i żelatynę.

Rozpuść 3 opakowania galaretki w mniejszej ilości wody niż deklaruje producent (będzie bardziej zwarta) – przyjmując, że na 1 opakowanie powinno być 500 ml wody, wykorzystajmy 400 na każde opakowanie. Galaretkę schładzamy.

Biszkopt przecinamy na 2 blaty, przekładamy je kremem budyniowym. Na górnej warstwie kremu układamy gęsto truskawki. Całość zalewamy powolutku galaretką – wkładamy do lodówki i zostawiamy do stężenia, na co najmniej 3 godziny. Ciasto przechowujemy w lodówce.