Tarta gruszkowa
Składniki:
CIASTO:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g oleju kokosowego
- 100 g ksylitolu
- łyżeczka kardamonu
- 2 łyżki zimnej wody
NADZIENIE:
- 3 dojrzałe gruszki
- 150 ml śmietany 36%
- 100 g serka mascarpone
- 40 g ksylitolu
Przygotowanie:
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, formujemy z niego kulę, którą owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.
Śmietankę należy zagotować z ksylitolem.Dodajemy do niej serek mascarpone i mieszamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się serka.
Gruszki myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze fragmenty (połówki, plastry, kostka).
Ciastem wykładamy formę na tartę. Podpiekamy spód 20 minut w temperaturze 180 stopni. Na podpieczony spód wylewamy masę śmietanowo-serową, układamy gruszki i pieczemy całość jeszcze 20 minut.
Udostępnij
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz