Tarta gruszkowa

Składniki:

CIASTO:

    • 300 g mąki pszennej
    • 200 g oleju kokosowego
    • 100 g ksylitolu
    • łyżeczka kardamonu
    • 2 łyżki zimnej wody

NADZIENIE:

    • 3 dojrzałe gruszki
    • 150 ml śmietany 36%
    • 100 g serka mascarpone
    • 40 g ksylitolu

Przygotowanie:

Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, formujemy z niego kulę, którą owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.

Śmietankę należy zagotować z ksylitolem.Dodajemy do niej serek mascarpone i mieszamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się serka.

Gruszki myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze fragmenty (połówki, plastry, kostka).

Ciastem wykładamy formę na tartę. Podpiekamy spód 20 minut w temperaturze 180 stopni. Na podpieczony spód wylewamy masę śmietanowo-serową, układamy gruszki i pieczemy całość jeszcze 20 minut.

 

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Ciasta i ciasteczka, Przepisy kulinarne
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz