Olej z ogórecznika lekarskiego – ulga dla skóry

Ogórecznik lekarski – siła w naturze

Ogórecznik lekarski to mocna pozycja na liście  roślin mających zastosowanie w fitoterapii. Ziele ogórecznika lekarskiego zawiera bowiem szereg cennych składników: m.in. flawonoidy, śluzy, garbniki, żywice, kwasy organiczne i sole mineralne. Najcenniejsza jest niewątpliwie boragoglandyna – czyli olej o wysokiej zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. To dzięki nim ogórecznik lekarski ma pozytywny wpływ na układ krążenia (m.in. obniża poziom tzw. złego cholesterolu LDL, a tym samym zmniejsza ryzyko miażdżycy) i układ odpornościowy (wzmacnia organizm i chroni przed rozwojem chorób). Pomoże także w stanach zapalnych jamy ustnej, trudnościach w odkrztuszaniu, chrypce i suchym kaszlu. Może okazać się  niezastąpiony w łagodzeniu dolegliwości miesiączkowych i tych okresu przekwitania.

Czytaj więcej
Opublikowano:

Kosmetyczny olej konopny tłoczony na zimno

Olej konopny, który ukoi Twoją skórę

Olej konopny to jeden z tych produktów, który budzi skrajne skojarzenia. Ze względu na rodzinę gatunku, do której przynależy surowiec do tłoczenia oleju konopnego (konopie), jest produktem kontrowersyjnym. Dlaczego? Dlatego, że pod hasłem ‘olej konopny’ kryją się różne produkty. Oferowany przez Laboratorium Biooil olej konopny, zarówno ten spożywczy, jak i kosmetyczny, tłoczony jest z nasion konopi siewnej (Cannabis sativa L.). Nasz olej konopny jest tłoczony wyłącznie na zimno, w temperaturze niższej niż 40 stopni – jest również olejem nierafinowanym! Oznacza to, że dzięki takiemu procesowi tłoczenia, olej zachowuje wszelkie właściwości surowca, z jakiego powstał.

Czytaj więcej
Opublikowano:
Olej konopny - z czego jest zrobiony?

Olej z pestek malin – dla kogo i po co?

Tłoczony na zimno olej z pestek malin – bogactwo natury

Olej z pestek malin jest przyjacielem każdej kobiety. Ze względu na swoje cenne właściwości, powinien znaleźć się w domu każdej z Nas. Wytłoczony z pestek czerwonej maliny, wykazuje działanie nawilżające, przeciwalergiczne, przeciwzapalne, regenerujące, wspomagające gojenie się ran, regulujące wydzielanie sebum.

Czytaj więcej
Opublikowano:
Olej z pestek malin - dla kogo i po co

Olej lniany na twarz?

W jakim celu powinno się stosować olej lniany na twarz

Na pewno niektórych zdziwi, gdy dowiedzą się, że zaleca się, aby w celach pielęgnacyjnych stosować olej lniany na twarz. Co ważne – zarówno na skórę suchą, jak i na skórę łojotokową i z problemami trądzikowymi.

Ale tak właśnie jest – olej lniany przede wszystkim reguluje pracę gruczołów łojowych.  Dzięki temu w naszej skórze z jednej strony wytwarzane jest sebum w optymalnej proporcji, a przy tym tłuszcz zapobiega nadmiernemu ubytkowi wilgoci z komórek. Jest to w pełni naturalny i pozbawiony skutków ubocznych produkt pielęgnacyjno-kosmetyczny.

Czytaj więcej
Opublikowano:
Olej lniany na twarz

Olej z ostropestu w kosmetyce i pielęgnacji

Olej z ostropestu na przebarwienia

Z czasem na naszej skórze pojawiają się drobne plamki i przebarwienia. Nie są to typowe pieprzyki czy zmiany skórne, które powinniśmy koniecznie skonsultować z dermatologiem. Te drobne przebarwienia są zwykle skutkiem nieprawidłowej pracy wątroby lub nadmiernej ekspozycji na promienie słoneczne. Reakcja organizmu polega na nieprawidłowym, nadmiernym wytwarzaniu melaniny, która pojawia się w postaci właśnie nieregularnych, ale widocznych plamek o różnej wielkości.

Czytaj więcej
Opublikowano:
Ostropest czy ostropest plamisty

10 sposobów na piękne włosy latem

Włosy latem

Słońce przygrzewa coraz bardziej, a my myślami jesteśmy coraz bliżej nadchodzących wakacji.

Niestety, oprócz wypoczynku to także czas, kiedy nasze włosy są mocno narażone na nadmierne nasłonecznienie i związane z tym problemy. Płowieją, stają się łamliwe i przesuszone. A gdy dojdzie do tego jeszcze słona woda… Jak sobie z tym radzić?

Czytaj więcej
Opublikowano:
10 sposobów na piękne włosy

Olej z czarnuszki zastosowanie kosmetyczne

Olej z czarnuszki siewnej to jeden z najbardziej aktywnych biologicznie olejów. Stosowany jest zarówno w celach kulinarnych, jak i kosmetycznych. Stanowi bazę wielu naturalnych kosmetyków (profesjonalnych używanych w salonach dermokosmetycznych oraz kosmetyków komercyjnych) – warto sięgnąć po olej z czarnuszki również w domowym zaciszu, jeśli chcemy swojej skórze zafundować zabiegi odżywcze, odmładzające czy kojące.

 

Czytaj więcej
Opublikowano:
Nasiona czarnuszki

Olej słonecznikowy na włosy

Olejowanie włosów naturalnymi olejami tłoczonymi jest coraz popularniejsze. W trosce o piękne włosy uciekamy się do sposobów jak najbliższych naturze, jak najłagodniejszych dla naszych włosów. Stosowanie oleju słonecznikowego na włosy, ma bardzo długą historię. Takie zabiegi pielęgnacyjne wykonywały już nasze pra pra pra babcie, które wiedziały, że naturalne oleje roślinne, niepoddawane obróbce cieplnej i fizyko-chemicznej, doskonale nawilżą włosy, wzmocnią je i sprawią, że włosy będą silne i zdrowe.

Czytaj więcej
Opublikowano:
Olej słonecznikowy na włosy

Olej lniany w pielęgnacji

Olej lniany właściwości

Wysokolinolenowy olej lniany dzięki tłoczeniu na zimno zachowuje wszystkie najcenniejsze właściwości ziaren, z których został wytłoczony. Najwyższej jakości surowiec, starannie wyselekcjonowany i rzetelnie badany to gwarancja produktu, który spełni nasze oczekiwania. A czego oczekujemy od oleju, pozyskanego zgodnie z naturą? Że dostarczy naszemu organizmowi niezbędnych dla naszego zdrowia i samopoczucia substancji. I najlepiej, żeby działał zarówno od wewnątrz, jak i na zewnątrz.

Czytaj więcej
Opublikowano:
Olej lniany cena

Olej lniany nie tylko w kuchni

Olej lniany w kosmetyce

Wsparcie naszego organizmu dobrodziejstwami płynącymi wprost z natury powinno przebiegać na różnych płaszczyznach: wewnętrznie i zewnętrznie. I tak właśnie jest z olejem lnianym – liczba korzyści wynikających z jego stosowania jest długa, a przy tym naprawdę zaskakująca.

Bo tłoczony na zimno olej lniany to nie tylko produkt spożywczy, ale także wspaniały kosmetyk, który z powodzeniem można wykorzystać w domowych zabiegach pielęgnacyjnych.

Czytaj więcej

Opublikowano:
Olej lniany nie tylko w kuchni