Opublikowano:

Olej z pestek dzikiej róży to tłuszcz, który ma bardzo wszechstronne zastosowanie w kosmetyce. Jest chętnie wybieranym surowcem, który jest dodawany do wielu naturalnych kosmetyków oraz stosowany jako samodzielny kosmetyk. Idealnie nadaje się do pielęgnacji cery naczynkowej, dojrzałej, trądzikowej i suchej.

Dzika róża

Sama dzika róża, Rosa Canina L., to roślina  o niewątpliwych walorach estetycznych i zapachowych – spotkać możemy ją w zasadzie wszędzie, w ogrodach przydomowych, w parkach, w ogródkach jordanowskich. Oczywiście nasiona pozyskiwane do produkcji olejów pochodzą ze specjalnych certyfikowanych upraw – olej tłoczony z nasion roślin rosnących przy ruchliwych ulicach nie przeszedłby żadnych badań jakościowych. Niemniej jednak – podziwiać różę możemy na własne oczy. Na szczęście – mamy ją na wyciągnięcie dłoni.

Rosa canina L. należy do krzewów z rodziny różowatych, rodzaju róża. Jej niegdysiejsza potoczna nazwa to psia róża  – w niektórych europejskich krajach nadal jest stosowana.  Naturalnie dzika róża występuje na obszarach w klimacie umiarkowanym oraz ciepłym, głównie na półkuli północnej. Spotkać ją można niemal w całej Europie, na terenach do 1500 m n.p.m. Krzewy dzikiej róży osiągają zwykle wysokość do 3 metrów, chociaż największe pnącze jakie zanotowano, miało aż 12 metrów wysokości. Gałęzie są odgięte w stronę ziemi, wszystkie gałązki mają charakterystyczne zakrzywione drobne kolce. Na gałązkach zwykle znajduje się od 5 do 7 listków, o ostrych piłkowanych brzegach. Kwiaty są piękne, delikatne  – zazwyczaj pięciopłatkowe, różowe lub białe. Mogą być zarówno pojedyncze, jak i zebrane w kwiatostany.

Olejek różany – różne produkty na rynku

Obecny rynek kosmetyków i produktów naturalnych obfituje w produkty „różane”. Konsumenci mogą wybierać spośród produktów takich jak olej z nasion dzikiej róży, olej z pestek dzikiej róży, olej z płatków dzikiej róży, olej z dzikiej róży, olej z róży piżmowej czy olej z róży rdzawej. Niemal wszystkie te produkty to różne produkty, nie są to nazwy zamienników. Jedynie olej z nasion i pestek dzikiej róży to prawdopodobnie w 99,9% przypadków ten sam produkt (ten sam, czyli przygotowany z tej samej części rośliny). Olej można pozyskiwać bowiem z nasion/pestek, ale również z płatków i całego owocu dzikiej róży.

Dla kogo olej z pestek dzikiej róży

Olej z pestek róży można stosować do każdego typu skóry, jednak szczególnie dobrze sprawdzi się w przypadku cery:

  • Suchej – poprawi jej nawilżenie, dzięki zawartym w nim składnikom, które pomogą wiązać cząsteczki wody i wesprą w walce z utratą wody ze skóry.
  • Naczynkowej – wzmocni naczynia krwionośne, dzięki czemu będą one mniej widoczne.
  • Dojrzałej – poprawi nawilżenie skóry, sprawi, że skóra będzie bardziej napięta, gładka, odżywiona.

Jaki jest olej z pestek dzikiej róży?

Olej z pestek dzikiej róży Rosa Canina charakteryzuje się piękną ciepłą złoto-pomarańczową barwą i delikatnym naturalnym zapachem. Oczywiście olej z pestek róży nie ma zapachu dzikiej róży, ponieważ był wytłoczony nie z płatków, a z pestek. Olejek ten ma gęstą konsystencję, wchłania się w skórę stosunkowo długo, jednak nie pozostawia na skórze uczucia tłustego filmu. Stosowanie olejku może powodować krótkotrwałą zmianę zabarwienia naskórka.

Zastosowanie oleju z pestek dzikiej róży

Olej z pestek dzikiej róży ma bardzo szerokie spektrum zastosowania. Można używać go jako naturalnego kosmetyku do pielęgnacji skóry całego ciała, również twarzy, szyi i dekoltu. Olejek LabioSkin posiada liczne Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe Omega-3 oraz Omega 6, jak również witaminy A, C i E.

Naturalny, tłoczony na zimno, nierafinowany i nieoczyszczony olejek wykazuje działanie nawilżające i odżywcze. Działa również przeciwzmarszczkowo – uelastycznia, wygładza skórę, regeneruje i przyspiesza gojenie niedoskonałości skóry. Okazuje się bardzo pomocny w walce z cellulitem i rozstępami. Olejek świetnie sprawdza się w przypadku skóry naczynkowej – wzmacnia naczynia krwionośne i zapobiega ich pękaniu.