Pizza palce lizać!
Składniki:
- 20 g drożdży
- 1/2 łyżeczka cukru*
- 300 g mąki pszennej
- szczypta soli
- łyżka oleju kokosowego
- łyżka nasion czarnuszki
- mąka do podsypywania
- woda
Drożdże rozpuszczamy z cukrem w 150 ml wody. Do misy wsypujemy mąkę, sól, olej kokosowy, nasiona czarnuszki, a następnie wlewamy zaczyn drożdżowy. Całość łączymy i wyrabiamy na gładkie ciasto – w razie potrzeby dosypujemy mąki lub podlewamy wodą. Gotowe ciasto odstawiamy na godzinę, aby wyrosło (powinno podwoić swoją objętość).
Gotowe ciasto rozwałkowujemy i przenosimy na blachę. Na cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy (pomidory z puszki z czosnkiem i ziołami), a następnie dekorujemy ulubionymi dodatkami. W naszym przypadku szynka dojrzewająca, pomidory, oliwki i papryka oraz parmezan. Upieczoną pizzę udekorowano liśćmi świeżej bazylii.
*niestety w przypadku ciasta drożdżowego nie możemy zalecić zastosowania innego cukru, ponieważ drożdże potrzebują cukru do tego, aby ciasto urosło. Ksylitol w tym jednym przypadku nie zadziała 🙂
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz