Pizza palce lizać!

Składniki:

  • 20 g drożdży
  • 1/2 łyżeczka cukru*
  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • łyżka oleju kokosowego
  • łyżka nasion czarnuszki
  • mąka do podsypywania
  • woda

 

Drożdże rozpuszczamy z cukrem w 150 ml wody. Do misy wsypujemy mąkę, sól, olej kokosowy, nasiona czarnuszki, a następnie wlewamy zaczyn drożdżowy. Całość łączymy i wyrabiamy na gładkie ciasto – w razie potrzeby dosypujemy mąki lub podlewamy wodą. Gotowe ciasto odstawiamy na godzinę, aby wyrosło (powinno podwoić swoją objętość).

Gotowe ciasto rozwałkowujemy i przenosimy na blachę. Na cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy (pomidory z puszki z czosnkiem i ziołami),  a następnie dekorujemy ulubionymi dodatkami. W naszym przypadku szynka dojrzewająca, pomidory, oliwki i papryka oraz parmezan. Upieczoną pizzę udekorowano liśćmi świeżej bazylii.

*niestety w przypadku ciasta drożdżowego nie możemy zalecić zastosowania innego cukru, ponieważ drożdże potrzebują cukru do tego, aby ciasto urosło. Ksylitol w tym jednym przypadku nie zadziała 🙂

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Przepisy kulinarne, Przepisy z olejem kokosowym, Zapiekanki
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz