Każdy posiadacz psa i kota wie, jak ważna jest troska o jego odpowiednio zbilansowaną dietę. Złe i nieodpowiednie żywienie jest widoczne niemal od razu: brzydka, matowa, wypadająca sierść, leniwy zwierzak i kiepska forma czworonoga. Jak temu zaradzić? Na jakie składniki zwracać szczególną uwagę? Na przykładzie atopowego zapalenia skóry (które jest najczęstszym skórnym problemem psów), wielu właścicieli psów dowiaduje się, jak ważną rolę w żywieniu i zdrowiu psa odgrywają kwasy tłuszczowe.
AZS czyli atopowe zapalenie skóry, jest jedną z najczęstszych psich chorób. Choroba o podłożu genetycznym, która przebiega ze świądem, jest dla zwierzęcia bardzo nieprzyjemna, a dla właściciela trudna w opanowaniu. Odpowiednia dieta pozwala jednak złagodzić przebieg choroby i mu zapobiec.
Psom, które zmagają się z problemem AZS zaleca się podawanie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny n-3 i n-6 (np. omega 3 i omega 6). Kwasy ALA (alfalinolenowy) i GLA (gammalinolenowy) są bardzo pożądanymi składnikami psiej diety. Psy z chorobami dermatologicznymi, ale i wszystkie psy chcące cieszyć się zdrową, silną i piękną sierścią, powinny być suplementowane odpowiednią ilością tych kwasów.
Korzyści, jakie niesie za sobą podawanie psom wielonienasyconych kwasów tłuszczowych są oczywiste – kwasy te oddziałują pozytywnie na barierę naskórkową psa i łagodzą procesy zapalne. Kwas gammalinolenowy zmniejsza uwalnianie histaminy, a kwas dokozaheksaenowy redukuje wytwarzanie prostaglandyny.