Olej z wiesiołka tłoczony na zimno

Oleje tłoczone na zimno konwencjonalne

Tłoczony na zimno olej z wiesiołka

Olej z nasion wiesiołka to tłuszcz tłoczony z nasion wiesiołka dwuletniego. Roślina ta oryginalnie pochodzi z Ameryki Południowej. Laboratorium Biooil do produkcji oleju z wiesiołka wykorzystuje najwyższej jakości surowiec, który pochodzi ze specjalnie wyselekcjonowanych upraw. W naszym zakładzie olej z wiesiołka tłoczony jest na zimno, dzięki czemu otrzymujemy pięknej żółto-zielonej barwy olej, o bardzo wysokiej zawartości cennego kwasu gamma-linolenowego (GLA).

Wiesiołek i olej z wiesiołka – podstawowe informacje

Osobom, które nie znają wiesiołka i jego właściwości, roślina ta kojarzy się przede wszystkim z łąkowym kwiatem. Ta niepozorna i piękna roślina o żółtych kwiatach, kryje w sobie jednak niesamowite właściwości. Do tłoczenia oleju wykorzystywane są twarde i bardzo drobne nasiona. W oleju z wiesiołka natura zamknęła bardzo duże ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) takich jak kwas linolowy (LA), kwas gamma-linolenowy (GLA), które są dla naszego organizmu bardzo ważne. Niestety nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować kwasu linolowego, więc konieczna jest suplementacja. Kwas GLA jest szczególnie ważny dla prawidłowego rozwoju młodego człowieka. Warto uzupełnić informację o fakt, że w oleju z wiesiołka znajdziemy również inne cenne kwasy tłuszczowe takie jak kwas oleinowy, kwas palmitynowy czy kwas stearynowy. Tłoczony na zimno olej z wiesiołka to również naturalne źródło fitosteroli, białek, witaminy E, cynku, magnezu, selenu i wapnia.

Olej z wiesiołka w kosmetyce

Olej z nasion wiesiołka od wielu lat jest jednym z najcenniejszych naturalnych składników kosmetycznych. Stanowi on bazę wielu kosmetyków – zarówno tych na bazie wyłącznie naturalnych składników, jak i takich z komponentami chemicznymi.

Olejowi z wiesiołka i zawartym w nim kwasom tłuszczowym przypisuje się właściwości nawilżające i odżywcze – olej z wiesiołka bardzo dobrze wpływa na skórę – zapewnia dobrą kondycję naskórka, utrzymuje jędrność i właściwe napięcie.

Olej z wiesiołka na włosy

Ze względu na specyficzny profil kwasów tłuszczowych, olej z wiesiołka to znakomita propozycja do codziennej pielęgnacji skóry głowy i włosów. Olej z wiesiołka można zastosować samodzielnie, np. do olejowania włosów na mokro, sucho lub jako wcierkę w skórę głowy. Można również olej z wiesiołka połączyć z ulubioną maseczką lub odżywką do włosów.

Olej z wiesiołka jest oceniany przez fitoterapeutów i dietetyków, jako tłuszcz bardzo pożądany w diecie. Szczególnie poleca się go osobom z obniżoną odpornością, planującym dziecko oraz jako wsparcie w problemach natury kobiecej.

Olej z wiesiołka w kuchni

Tłoczony na zimno olej z wiesiołka kulinarnie można wykorzystywać wyłącznie na zimno. Można dodać go do sałatek ze świeżych warzyw i owoców, do smoothies i koktajli lub na przykład do owsianki.

Dzienne spożycie oleju z wiesiołka w optymalnej ilości to około 2 łyżeczek dziennie.

Olej z wiesiołka jest szczególnie ceniony za występujący w nim kwas GLA ( gamma-linolenowy), stosunkowo rzadko spotykany: wiesiołek jest jedną z nielicznych roślin, w których występuje on w większych ilościach.
Olej z wiesiołka jest bardzo cenionym olejem w kosmetyce. Ma on znakomite właściwości nawilżające, wzmacnia barierę ochronną skóry, uelastycznia ją oraz reguluje pracę gruczołów łojowych, dzięki czemu jest wskazany również do cery tłustej. Olej z wiesiołka dodaje się do kremów przeciwzmarszczkowych, maseczek do włosów, olejków do masażu oraz do kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji cery suchej i wrażliwej.

  • Olej z wiesiołka 21.00
    5.00 z 5

    Olej z wiesiołka tłoczony na zimno 100 ml

    Dodaj do koszyka
  • Olej z wiesiołka 250 ml 41.00

    Olej z wiesiołka tłoczony na zimno 250 ml

    Dodaj do koszyka