Naturalny tłoczony na zimno olej sezamowy Laboratorium Biooil tłoczony jest z nasion białego sezamu, który ma bardzo charakterystyczny dla sezamu smak – nieco orzechowy o słodkawej nucie. Warto wspomnieć, że olej sezamowy jest bardzo odporny na jełczenie – wysoką odporność na temperaturę otoczenia i promienie słoneczne, olej z nasion sezam zawdzięcza zawartych w nim substancjom takim jak sezamol i sezamolina, które są naturalnymi przeciwutleniaczami.
W oleju sezamowym znajdziemy sporo naturalnych witamin i minerałów. Najcenniejsze witaminy, które naturalnie występują w tłoczonym na zimno oleju sezamowym to między innymi witamina A, witamina E, witamina B6, kwas foliowy czy tiamina, ryboflawina i niacyna. Olej sezamowy to również bogactwo minerałów takich jak magnez, fosfor, potas, żelazo, wapń, sód czy cynk. Oczywiście, jak w przypadku większości olejów roślinnych tłoczonych na zimno i nierafinowanych, olej sezamowy dostarcza organizmowi także niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych o bardzo korzystnym profilu.
Olej sezamowy jest jednym z najchętniej stosowanych w kosmetyce. Naturalne oleje roślinne często potrafią zdziałać dużo więcej, niż chemiczne komponenty. Olej sezamowy jest cennym kosmetycznie produktem między innymi ze względu na zawarty w nim sezamol – przeciwutleniacz, który działa anty-starzeniowo (hamuje działanie wolnych rodników i buduje warstwę ochronną przeciw wolnym rodnikom). Regularnie stosowany olej sezamowy korzystnie wpłynie na kondycję naszej skóry – nawilży ją i odżywi.
Olej sezamowy do masażu
Salony masażu bardzo często zamiast olejków kosmetycznych, coraz chętniej sięgają po naturalne oleje tłoczone na zimno. Olej sezamowy doskonale sprawdza się jako olejek do masażu, ponieważ nie tylko nawilża i regeneruje skórę, ale też rozgrzewa ją, dzięki czemu masaż jest przyjemniejszy i bardziej skuteczny, a skóra będzie ujędrniona, elastyczna i piękna.
Olej sezamowy na włosy
Olej sezamowy znakomicie sprawdzi się również jako naturalny kosmetyk do pielęgnacji włosów. Można stosować go jako maskę na puszące i naelektryzowane włosy – odrobina oleju sezamowego rozgrzana w dłoniach i naniesiona na włosy sprawi, że włosy będą lśniące, gładkie i piękne. Olej sezamowy świetnie sprawdzi się też do olejowania włosów – zarówno metodą olejowania na mokro jak i na sucho.
Historia oleju sezamowego w kuchni jest tak stara, jak sam olej sezamowy. W związku z tym, że olej sezamowy Laboratorium Biooil jest tłuszczem tłoczonym na zimno, nierafinowanym i nieoczyszczonym, stosować go można tylko i wyłącznie na zimno! Doskonale nadaje się na bazę sosów sałatkowych, jak również jako dodatek do chrupkiego pieczywa. Ze względu na swój ciekawy smak, będzie pasował do wszelkiego rodzaju sałatek owocowych i deserów, np. lodów polanych olejem sezamowym (to ciekawa i o wiele zdrowsza alternatywa dla gotowych sosów, a jaka zdrowa!). Olej sezamowy uzupełni także o codzienną porcję zdrowych tłuszczy koktajle, owsianki, jogurty.
Olej sezamowy jest podstawą wielu past – np. tahini lub hummusu. Warto dodawać olej sezamowy również do innych past, tych na bazie białego sera, ciecierzycy, soczewicy, czy marchwi.
Olej sezamowy firmy Laboratorium BIOOIL® posiada szerokie zastosowanie w kosmetyce twarzy i ciała. Znakomicie pielęgnuje cery: suchą, mieszaną, źle ukrwioną i dojrzałą. Rozgrzewa, odtruwa, oczyszcza i reguluje pracę gruczołów łojowych. Może być używany jako olejek do ciała, masażu i do kąpieli.
Olej sezamowy należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. W niskiej temperaturze może gęstnieć, a na dnie mogą osadzać się naturalne substancje występujące w oleju.
Najwyższej jakości olej sezamowy tłoczony na zimno, nierafinowany i nieoczyszczony, tłoczony z ekologicznych nasion sezamu.
Olej sezamowy marki Laboratorium Biooil jest tłoczony z nasion białego sezamu – charakteryzuje się nieco orzechowym zapachem, ze słodką nutą. Przypomina zapach chałwy! Olej tłoczony z nasion sezamu jest tłuszczem odpornym na jełczenie – dobrze znosi wysoką temperaturę otoczenia. Jest bogaty w naturalne przeciwutleniacze takie jak sezamol i sezamolina.
Olej sezamowy BIO – naturalny skład
W skład oleju sezamowego wchodzi wiele naturalnych witamin i minerałów, które występują naturalnie w nasionach sezamu. Spożywając olej sezamowy dostarczamy organizmowi witaminy A, witaminy E, witaminy B6, kwasu foliowego oraz niacyny, ryboflawiny i tiaminy. Ponadto, w oleju sezamowym znajdziemy magnez, fosfor, żelazo, sód, cynk. Olej sezamowy, podobnie jak większość olejów roślinnych tłoczonych na zimno, to również doskonałe źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Olej sezamowy ma szeroki wachlarz zastosowań. Można z powodzeniem używać go w celach kulinarnych: do sałatek, surówek, owsianek, deserów i różnego rodzaju past czy dipów. Oczywiście wszystkie potrawy z jego użyciem powinny być przygotowywane na zimno. Olej ma charakterystyczny smak – przypomina smakiem i aromatem chałwę. Mimo wyraźnego posmaku, olej nie zmienia zasadniczego smaku potrawy.
Tłoczony na zimno, nierafinowany, nieoczyszczony olej sezamowy znakomicie sprawdzi się również w codziennej pielęgnacji skóry i włosów. Idealnie nadaje się jako naturalna oliwka do ciała – roztarty w rękach, a następnie nałożony na ciało, daje wrażenie rozgrzewającego olejku do masażu.