Olej kokosowy dawkowanie
Dawkowanie oleju kokosowego jest bardzo indywidualną sprawą – w zależności od tego do czego go zastosujemy, dawkowanie może być różne.
Naturalny nierafinowany olej kokosowy to znakomite źródło nasyconych kwasów tłuszczowych, których nasz organizm – w odpowiednich ilościach – również potrzebuje. Najcenniejszym jest kwas laurynowy, występujący również w mleku matki.
Olej kokosowy ma szeroki wachlarz zastosowań – można używać go w kuchni, jak również w codziennej pielęgnacji.
Kulinarnie, olej kokosowy sprawdzi się w wielu potrawach. Doskonale nadaje się na przykład do smażenia – ma wysoką temperaturę dymienia, a potrawy smażone na oleju kokosowym nie są „tłuste” jak w przypadku smażenia na tłuszczach rafinowanych czy maśle. Olej kokosowy sprawia, że nawet smażone potrawy są lekkie i smaczne. Wbrew pozorom i obawom wielu użytkowników, olej kokosowy znakomicie nadaje się do smażenia na nim mięsa – owszem, w mięsie można wyczuć delikatny kokosowy posmak, jednak tylko podkreśla on smak potrawy i nadaje jej nieco orientalnego charakteru.
Jeśli lubicie smażyć naleśniki, placki i racuchy – olej kokosowy doskonale się do tego nadaje! Odrobina oleju na patelni sprawi, że wasze placki będą lepiej usmażone i dodatkowo wzmocni ich apetyczny zapach!
Olej kokosowy sprawdzi się również w wypiekach – doskonale zastąpi kostkę masła czy margaryny. Podobnie rzecz ma się z polewami cukierniczymi – polewa przygotowana na bazie oleju kokosowego będzie lżejsza i smaczniejsza.
Bardzo popularne jest również łączenie oleju kokosowego z koktajlami i smoothies (zdrowa porcja tłuszczu, aby witaminy zawarte w warzywach i owocach lepiej się przyswajały) czy … kawą (tzw. bulletproof cofee).
Już w czasach starożytnych, Hipokrates stwierdził, że najlepszym lekarstwem dla naszego ciała jest to, co można zjeść. Tą samą mądrość można odnieść również do kosmetyków. Doskonałym materiałem do codziennej pielęgnacji skóry i włosów jest właśnie naturalny, nieoczyszczony i nierafinowany olej kokosowy, który doskonale odżywia, nawilża i poprawia kondycję ciała.
Olej kokosowy z powodzeniem zastąpi odżywkę do włosów, krem nawilżający czy balsam po kąpieli. Szerokie grono użytkowniczek oleju kokosowego chwali sobie również ten tłuszcz kokosowy jako bazę wielu samodzielnie przygotowywanych kosmetyków, np. peelingów czy maseczek. Olej kokosowy to bardzo wygodny i przyjemny w użyciu kosmetyk, który jest w 100% bezpieczny dla naszej skóry.
Olej kokosowy jest – obok oleju lnianego – tłuszczem występującym w diecie dr Budwig, która zalecała go do sporządzenia tzw. OLEOLUX’u, będącego połączeniem oleju lnianego, oleju kokosowego oraz czosnku i cebuli.
W kosmetyce olej kokosowy może być używany jako krem dla cer suchych, odwodnionych, zmęczonych i dojrzałych. Posiada doskonałe właściwości przeciwzmarszczkowe. Jest wspaniałym ratunkiem dla zniszczonych i wysuszonych zabiegami fryzjerskim włosów. Kuracja z użyciem kompresów kokosowych przywraca włosom miękkość, gładkość i przepiękny połysk.
Olej kokosowy cena – jak ją uzasadnić?
Olej kokosowy nierafinowany Laboratorium Biooil to produkt najwyższej jakości. Prowadzimy liczne i regularne badania (na każdym etapie produkcji), dzięki czemu mamy pełną kontrolę nad procesem produkcyjnym i produktem końcowym, jakim jest olej kokosowy. Wyróżniamy się m.in. podejściem do surowca – wybieramy tylko taki surowiec, który spełnia bardzo surowe kryteria – wszystko to, aby dać Państwu produkt jak najbliższy naturze, z której możemy czerpać to, co najcenniejsze. Warto podkreślić, że jako jedni z nielicznych olej kokosowy tłoczymy sami, w Polsce, w naszej tłoczni. Nasz olej kokosowy jest tłoczony na zimno, nierafinowany, nieoczyszczony, wolny od drobnoustrojów.
Produkty oznaczone unijnym certyfikatem ekologicznym (tzw. zielony euro-liść) to w pełni bezpieczne produkty, które zostały wytworzone z surowców pochodzących z regularnie kontrolowanych upraw ekologicznych. Wybierając produkt oznaczony certyfikatem eko, macie Państwo pewność, że sięgacie po ekologiczny produkt. Laboratorium Biooil posiada w swojej ofercie oleje kokosowe konwencjonalne oraz ekologiczne, z certyfikatem BIO.
Na sklepowych półkach znajdziemy różnego typu oleje kokosowe – między innymi w wersji rafinowanej lub nierafinowanej. Najzdrowszy i najsmaczniejszy jest olej kokosowy tłoczony na zimno i nierafinowany, który zachowuje pełnię właściwości odżywczych pochodzących naturalnie z orzecha kokosowego.
Olej kokosowy doskonale nadaje się do smarowania pieczywa. Popularny w Polsce tłuszcz śniadaniowy taki jak margaryna czy masło, z powodzeniem zastąpimy lżejszym i bezlaktozowym olejem kokosowym. Co więcej, możemy samodzielnie przygotować różne wersje smakowe takiego smarowidła. Więcej o przygotowaniu wegańskiego smalczyku przeczytasz na naszym blogu.
Jeśli lubisz dbać o swoją urodę z użyciem naturalnych kosmetyków, olej kokosowy tłoczony na zimno i nierafinowany, będzie twoim najlepszym przyjacielem! Ten naturalny tłuszcz doskonale nawilża skórę i odżywia ją. Bogaty w kwasy tłuszczowe dostarcza skórze niezbędnych składników, by ta jak najlepiej funkcjonowała i zachowała znakomitą kondycję.
Olej kokosowy można z powodzeniem stosować do skóry jako balsam, krem do rąk, oraz w zastępstwie pianki do golenia czy płynu do demakijażu.
Nierafinowany ekologiczny olej kokosowy doskonale nadaje się także do olejowania włosów. Jeśli w domowym zaciszu wykonujesz zabiegi olejowania włosów, wypróbuj naturalny olej kokosowy BIO – taki tłuszcz nada się zarówno do olejowania na sucho, jak i do olejowania na mokro.
Dlaczego właśnie olej kokosowy BIO?
Olej kokosowy to bardzo wartościowy tłuszcz, który powinien znaleźć się w diecie każdego z nas. Społeczności pacyficzne od tysięcy lat wytwarzają olej kokosowy, który jest podstawowym tłuszczem w ich diecie – mieszkańcy wysp pacyficznych należą do jednych z najdłużej żyjących społeczności. Olej kokosowy marki Laboratorium Biooil jest pewnego rodzaju ewenementem na skalę krajową – jesteśmy jednymi z nielicznych, którzy olej tłoczą samodzielnie, w naszym zakładzie w Polsce. Nie sprowadzamy gotowego oleju – sprowadzamy certyfikowany surowiec i olej tłoczymy w naszym zakładzie produkcyjnym.
Dzięki temu mamy pełną kontrolę nad surowcem i olejem na każdym etapie produkcji, co pozwala nam przekazywać na ręce klienta produkt najwyższej jakości.
Ekologiczny olej kokosowy BIO firmy Laboratorium BIOOIL to najwyższej jakości olej z pierwszego tłoczenia na zimno, pozyskiwany z surowców pochodzących z certyfikowanych upraw ekologicznych. Dzięki tłoczeniu na zimno zachowuje wspaniały aromat i smak kokosa. W szerokim zakresie jest wykorzystywany w kuchni, podnosząc walory przygotowywanych potraw. Jest również chętnie wykorzystywany jest do celów kosmetycznych: przywraca blask i miękkość zniszczonym włosom oraz nawilża i odżywia suchą skórę.
Zakochaj się w oleju kokosowym BIO – to najlepszy tłuszcz do smażenia, wspaniały również do pieczenia.
Ekologiczny olej kokosowy BIO tłoczony na zimno
Olej kokosowy zjednuje sobie coraz większe rzesze sympatyków. To naturalny produkt, który znajdzie zastosowanie zarówno w kuchni, jak i codziennej pielęgnacji. Można na nim smażyć, używać go do gotowania, jak również dodawać do koktajli warzywno-owocowych, zastąpić nim margarynę czy masło. Ekologiczny olej kokosowy to również doskonały naturalny kosmetyk, który posłuży do pielęgnacji skóry i włosów.