Masło kokosowe z oleju kokosowego

O oleju kokosowym często mówi się także masło kokosowe – czy słusznie? Raczej tak! Konsystencja oleju kokosowego przypomina tradycyjne masło, z powodzeniem można na nim smażyć (cechuje się wysoką temperaturą dymienia), można zastępować nim masło i margarynę przy wypiekach, jak również można nim posmarować kanapkę.

Olej kokosowy ma szeroki wachlarz zastosowań – można wykorzystać go kulinarnie, w kuchni, ale również kosmetycznie, do codziennej pielęgnacji skóry i włosów. Aby olej kokosowy był bardziej masłem kokosowym, można połączyć go z różnymi naturalnymi składnikami. Jak wykorzystać olej kokosowy w kuchni i jak zrobić z niego pyszne masło kokosowe na kanapki? Wariantów jest sporo!

Masło kokosowe na słodko

Jeśli lubisz kanapki, tosty, naleśniki, placki posmarowane np. dżemem czy nutellą lub tahini, spróbuj przygotować krem śniadaniowy w domu. Połącz olej kokosowy z cukrem kokosowym lub ksylitolem (lub dowolnym innym naturalnym słodzikiem: stewią, syropem z agawy, daktylami, melasą karobową),a następnie dodaj do niego ulubiony składnik smakowy: naturalne kakao, cynamon, przyprawę piernikową, imbir. Jeśli lubisz, gdy w twoim maśle kanapkowym coś chrupie, dodaj nasiona sezamu, pokruszone orzechy, migdały lub inny ulubiony składnik!

Masło kokosowe wytrawne czyli wegański smalec na oleju kokosowym

Wegańskie smalczyki podbijają kubki smakowe Polaków! Przepisów jest tak wiele, jak podniebień w naszym kraju. Smalec wegański, którego główną bazą jest olej kokosowy to najprostszy na świecie krem kanapkowy – wystarczy olej kokosowy połączyć z ulubionym składnikiem, a i tutaj pole do popisu jest ogromne.

Do oleju kokosowego możesz dodać na przykład świeże lub suszone zioła, suszone pomidory, kurkumę, chilli, suszone śliwki, cebulkę, czosnek czy chrupiące nasionka słonecznika, nasiona chia i inne pyszności.

To z czym przygotujesz swój smalec kokosowy jest tylko i wyłącznie kwestią Twojej inwencji Twórczej – połącz swoje ulubione składniki i ciesz się pysznym kremem kanapkowym własnego autorstwa.

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Olej kokosowy
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz