Olej z ogórecznika to produkt, który z powodzeniem można stosować zarówno spożywczo, jak i kosmetycznie, choć spożywczo dopiero uczymy się go wplatać do naszej diety. A warto, ponieważ jest to bardzo cenny roślinny tłuszcz, który poza tym, że przyjemnie smakuje, wprowadza do naszego jadłospisu zdrowe kwasy tłuszczowe.
Tłoczony przez Laboratorium BIOOIL olej z ogórecznika został wyprodukowany z nasion ogórecznika lekarskiego (Borago officinalis) – wszystkie nasze oleje tłoczymy z surowców najwyższej jakości, które przed tłoczeniem są wielokrotnie badane i testowane pod różnymi kątami.
Ogórecznik lekarski
Ogórecznik należy do rodziny ogórecznikowatych – oryginalnie pochodzi z krajów śródziemnomorskich, jednak coraz częściej uprawiany jest również w Polsce. Elementy rośliny wykorzystuje się w zielarstwie, przemyśle spożywczym i kosmetyce. Charakteryzujący się pięknymi niebieskimi kwiatami ogórecznik ma wiele cennych właściwości. Nazwa rośliny poniekąd zdradza jej ciekawy lekko ogórkowy smak. Niestety nasiona z których jest tłoczony nie mają już ogórkowego posmaku. Sam olej ogórecznikowy jest bardzo delikatny w smaku.
Ogórecznik i olej z ogórecznika w kuchni
Ogórecznik bywa często wykorzystywany w kuchni – jego nietypowy smak sprawia, że bardzo często dodaje się go do pikli, korniszonów, warzyw w zaprawach, nalewek i tego typu przetworów. Olej z ogórecznika natomiast, zwłaszcza ten, który był tłoczony na zimno i nie był rafinowany, stosujemy wyłącznie na zimno – nie poddajemy go żadnej obróbce cieplnej: nie podgrzewamy, nie smażymy, nie pieczemy. Jak zatem wykorzystać go w kuchni? Dodać do sałatki lub surówki, wykorzystać do pasty warzywnej, dodać do owsianki, polać ugotowane warzywa lub wykorzystać jako źródło tłuszczu w paście serowej. Pomysłów jest na prawdę sporo – najważniejsze jednak to nie poddawać go działaniu ciepła, pod wpływem którego traci swoje cenne właściwości.
Skład oleju z ogórecznika
Olej z ogórecznika jest bardzo dobrym naturalnym źródłem kwasu gamma-linolenowego GLA, który powinien być dostarczany naszemu organizmowi w codziennej diecie. Kwas ten naturalnie występuje w bardzo niewielu gatunkach roślin, dlatego tak ciężko bez dodatkowej suplementacji np. olejami, utrzymywać właściwy poziom GLA w organizmie. Olej ogórecznikowy to naturalne, dobrze przyswajalne i przyjemne w smaku źródło tego cennego dla nas kwasu tłuszczowego.
Poza kwasem GLA w oleju z ogórecznika znajdziemy również cenne witaminy i flawonoidy, a także garbniki i liczne pierwiastki takie jak potas, magnez, cynk czy żelazo.
Olej z ogórecznika należy przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce w temperaturze 4-10 stopni Celsjusza. Chronić przed światłem.
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne
Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.