Olej z ogórecznika

  • Olej z ogórecznika 100 ml
    24.00

    Olej z ogórecznika tłoczony na zimno 100 ml

    Dodaj do koszyka

  • Olej z ogórecznika 250 ml
    45.00

    Olej z ogórecznika tłoczony na zimno 250 ml

    Dodaj do koszyka

Olej z ogórecznika to produkt, który z powodzeniem można stosować zarówno spożywczo, jak i kosmetycznie, choć spożywczo dopiero uczymy się go wplatać do naszej diety. A warto, ponieważ jest to bardzo cenny roślinny tłuszcz, który poza tym, że przyjemnie smakuje, wprowadza do naszego jadłospisu zdrowe kwasy tłuszczowe.

Tłoczony przez Laboratorium BIOOIL olej z ogórecznika został wyprodukowany z nasion ogórecznika lekarskiego (Borago officinalis) – wszystkie nasze oleje tłoczymy z surowców najwyższej jakości, które przed tłoczeniem są wielokrotnie badane i testowane pod różnymi kątami.

Oleje konwencjonalne tłoczone na zimno

Ogórecznik lekarski

Ogórecznik należy do rodziny ogórecznikowatych – oryginalnie pochodzi z krajów śródziemnomorskich, jednak coraz częściej uprawiany jest również w Polsce. Elementy rośliny wykorzystuje się w zielarstwie, przemyśle spożywczym i kosmetyce. Charakteryzujący się pięknymi niebieskimi kwiatami ogórecznik ma wiele cennych właściwości. Nazwa rośliny poniekąd zdradza jej ciekawy lekko ogórkowy smak. Niestety nasiona z których jest tłoczony nie mają już ogórkowego posmaku. Sam olej ogórecznikowy jest bardzo delikatny w smaku.

Ogórecznik i olej z ogórecznika w kuchni

Ogórecznik bywa często wykorzystywany w kuchni – jego nietypowy smak sprawia, że bardzo często dodaje się go do pikli, korniszonów, warzyw w zaprawach, nalewek i tego typu przetworów. Olej z ogórecznika natomiast, zwłaszcza ten, który był tłoczony na zimno i nie był rafinowany, stosujemy wyłącznie na zimno – nie poddajemy go żadnej obróbce cieplnej: nie podgrzewamy, nie smażymy, nie pieczemy. Jak zatem wykorzystać go w kuchni? Dodać do sałatki lub surówki, wykorzystać do pasty warzywnej, dodać do owsianki, polać ugotowane warzywa lub wykorzystać jako źródło tłuszczu w paście serowej. Pomysłów jest na prawdę sporo – najważniejsze jednak to nie poddawać go działaniu ciepła, pod wpływem którego traci swoje cenne właściwości.

Skład oleju z ogórecznika

Olej z ogórecznika jest bardzo dobrym naturalnym źródłem kwasu gamma-linolenowego GLA, który powinien być dostarczany naszemu organizmowi w codziennej diecie. Kwas ten naturalnie występuje w bardzo niewielu gatunkach roślin, dlatego tak ciężko bez dodatkowej suplementacji np. olejami, utrzymywać właściwy poziom GLA w organizmie. Olej ogórecznikowy to naturalne, dobrze przyswajalne i przyjemne w smaku źródło tego cennego dla nas kwasu tłuszczowego.

Poza kwasem GLA w oleju z ogórecznika znajdziemy również cenne witaminy i flawonoidy, a także garbniki i liczne pierwiastki takie jak potas, magnez, cynk czy żelazo.

Olej z ogórecznika należy przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce w temperaturze 4-10 stopni Celsjusza. Chronić przed światłem.

 


Piśmiennictwo:

  1. Bałasińska B., Jank M., Kulasek G., Właściwości i rola wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w utrzymaniu zdrowia ludzi i zwierząt, [w:] „Życie weterynaryjne”, 2010, nr 85 (9), s.749-756.
  2. Kaźmierska A., Bolesławska I., Przysławski J., Wpływ wielonienasyconych kwasów tłuszczowych na skórę ze szczególnym uwzględnieniem kwasu gamma-linolenowego.
  3. Materac E., Marczyński Z., Bodek K., Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka, [w:] „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna”, nr XLVI/2, 2013, s. 225-2133.
  4. Mrozińska M., Rola kwasu gamma-linolenowego w utrzymaniu prawidłowej struktury i funkcji skóry, [w:] „Czasopismo Aptekarskie” , nr 1 (169), 2008 r, s.50-52.
  5. Zadernowski R., Polakowska-Nowak H., Rashed A.A., Kowalska M., Lipidy nasion wiesiołka  i ogórecznika, [w:] „Rośliny oleiste”, Tom XX, 1999, s.581- 589.