Właściwości oleju rzepakowego
Jest bogatym źródłem NNKT Omega 6 i Omega 3, występujących w doskonałej proporcji 3:1. Te kwasy tłuszczowe, ze względu na nasze niskie spożycie ryb morskich, są wciąż niedoborowe w codziennej diecie. Stanowią jeden z najważniejszych składników wpływających zarówno na prewencję, jak i wspomaganie leczenie zaburzeń układu krążenia, stanów zapalnych stawów oraz łuszczycy i chorób autoimmunologicznych. To także bogate źródło przeciwutleniaczy. Jest również źródłem kwasów Omega 3, co czyni z niego bardzo cenny element codziennej diety. Dieta bogata w kwasy Omega 3 pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu. Aby olej rzepakowy odniósł korzystne efekty dla zdrowia, powinien być częścią zrównoważonej diety. Korzystny efekt występuje w przypadku dziennego spożycia 2g kwasu alfa-linolenowego (ALA).
Olej rzepakowy w kuchni
To jeden ze stabilniejszych olejów – jest dość odporny na temperaturę otoczenia i jełczenie. Można go dodawać do wszelkiego rodzaju dań, ale – wyłącznie na zimno! Doskonale pasuje do sałatek, surówek i zimnych sosów.
Kosmetyczne zastosowanie oleju rzepakowego
Olej rzepakowy dzięki kwasom Omega korzystnie wpływa także na naszą urodę: niweluje skutki chorób skórnych, a ponadto doskonale wpływa na wygląd włosów. Zabiegi z użyciem oleju rzepakowego przynoszą znaczną ulgę włosom suchym, poprawiając nie tylko ich strukturę, ale i barwę. Włosy stają się bardziej nawilżone, zdrowsze i nabierają blasku. Po pewnym czasie stosowania oleju wyczuwalna staje się miękkość, na której brak skarżą się osoby o włosach wysokoporowatych.
Nie bez powodu zwany jest „oliwą Północy”, ponieważ ze względu na swój skład może z powodzeniem zastąpić oliwę z oliwek – zawiera bowiem dziesięć razy więcej kwasów Omega 3.
100% OLEJ RZEPAKOWY firmy Laboratorium BIOOIL® z pierwszego tłoczenia, tłoczony na zimno, nieoczyszczony produkowany jest ze starannie wyselekcjonowanych nasion rzepaku. Jest to olej w 100% naturalny, tłoczony na zimno, nierafinowany, bez sztucznych dodatków i środków konserwujących. Olej rzepakowy firmy Laboratorium BIOOIL® charakteryzuje się delikatnym smakiem i zapachem.
Tłoczony na zimno olej rzepakowy jest źródłem kwasów Omega 3, co czyni z niego bardzo cenny element codziennej diety. Dieta bogata w kwasy Omega 3 pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu. Aby olej rzepakowy odniósł korzystne efekty dla zdrowia, powinien być częścią zrównoważonej diety. Korzystny efekt występuje w przypadku dziennego spożycia 2g kwasu alfa-linolenowego (ALA).
Dobrej jakości olej rzepakowy doceniany jest także w kosmetyce. Nienasycone kwasy tłuszczowe poprawiają kondycję skóry i chronią ją przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych. Olej ten jest doskonały do pielęgnacji cery suchej, wrażliwej, łuszczącej się i słabo ukrwionej, podnosi skuteczność działania stosowanych kosmetyków, ponieważ działając od wewnątrz dociera do wszystkich warstw skóry właściwej. Olej rzepakowy powinno się spożywać na zimno, np. jako dodatek do sałatek, surówek, sosów czy dipów. Olej rzepakowy należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Olej rzepakowy BIO tłoczony na zimno
100% olej rzepakowy, tłoczony na zimno, najwyższej jakości. Ekologiczny olej rzepakowy BIO od Laboratorium BIOOIL powstaje ze starannie wyselekcjonowanych nasion rzepaku, które pozyskujemy z certyfikowanych upraw ekologicznych. Olej rzepakowy to nasza polska „oliwa północy”, która jest znakomitym źródłem kwasów Omega 3. Olej rzepakowy bio charakteryzuje się pięknym naturalnym smakiem i aromatem rzepaku oraz klarowną żółtą barwą – dodany do potrawy sprawia, że mamy wrażenie obecności słońca na talerzu.
Olej rzepakowy świetnie sprawdzi się również jako baza do tworzenia naturalnych kosmetyków – zarówno w domowym zaciszu, jak i w profesjonalnych zakładach. Polecamy olej rzepakowy BIO z Laboratorium BIOOIL – smacznego!
Olej rzepakowy marki Laboratorium BIOOIL to tłuszcz roślinny tłoczony na zimno – nie bez powodu zdecydowaliśmy się własnie na taki proces produkcji. Tłoczenie na zimno sprawia, że w oleju zachowujemy cenne naturalne substancje, w tym kwasy tłuszczowe. Niestety (choć w zależności od perspektywy to i „stety”) oleje tłoczone na zimno (z nielicznymi wyjątkami) należy stosować wyłącznie na zimno. Poddawanie takich olejów obróbce cieplnej może prowadzić do utraty cennych właściwości oraz przeistaczania się kwasów tłuszczowych w inne substancje. Pod wpływem ciepła zmienia się ich budowa – niestety nie na lepsze.
Jeśli inwestujesz w zdrowie i świeże produkty, staraj się korzystać z nich zachowując ich cenne właściwości – nie smaż, nie gotuj, nie piecz. Używaj do sałatek, surówek, past kanapkowych (na zimno), sosów i dipów (na zimno). Na bazie oleju rzepakowego BIO przygotujesz rewelacyjne pesto z bazylii, szpinaku, suszonych pomidorów, jarmużu i w zasadzie każdego innego naturalnego składnika.
Olej rzepakowy – to ma smak!
Bardzo często spotykamy się z zaskoczeniem ze strony Klientów, którzy próbują naszego oleju rzepakowego. Zaskakujące dla nich jest to, że olej rzepakowy… ma smak. Nic w tym dziwnego – przyzwyczajeni do sklepowych rafinatów kojarzymy olej rzepakowy z lekkim, rzadkim i niemal bezwonnym tłuszczem. Olej rzepakowy nierafinowany i tłoczony na zimno jest zupełnie inny! Gęsty, złoty, pachnąc i po prostu przepyszny! Gdy raz go spróbujesz, nie zamienisz na żaden inny – gwarantujemy.