Tłoczony na zimno olej z pestek słonecznika
Jak przechowywać olej ze słonecznika
Zimnotłoczony olej słonecznikowy – używaj tylko na zimno!
Aby zachować pełnię właściwości oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno, należy stosować go wyłącznie na zimno. Nie poleca się stosowania do podgrzewania, smażenia, gotowania – poddawany obróbce cieplnej straci swoje cenne właściwości. Może stanowić bazę do sosów sałatkowych, pesto, wszelkich dipów na zimno. Doskonale nadaje się do sałatek i surówek. Sprawdzi się również w deserach – jego smak jest bardzo neutralny.
Tłoczony na zimno olej słonecznikowy możesz wykorzystać również jako bazę do przygotowania mikstury olei. Olej słonecznikowy jest chętnie stosowany również w tzw. kuracji ssania oleju.
Można stosować go na wiele różnych sposobów – jako sos do sałatek, jako uzupełnienie past, dipów i sosów, w kuracji ssania oleju. Olej słonecznikowy Laboratorium BIOOIL ma delikatny smak i zapach – można użyć go jako bazy do olejów smakowych.
Zastosowanie oleju słonecznikowego
Olej słonecznikowy to naturalny olej o bardzo szerokim spektrum zastosowania – można wykorzystać go w kuchni do przygotowania wielu ciekawych potraw, jak również zastosować do codziennej pielęgnacji. Pamiętajmy jednak, aby oleju zimnotłoczonego nie stosować na ciepło – pod wpływem ciepła traci swoje cenne właściwości, dlatego zaleca się użycie wyłącznie na zimno. Doskonale nada się do przygotowania sosu do surówek i sałatek, wszelkiego rodzaju pesto i jako spoiwa do past warzywnych i twarogowych.
Olej słonecznikowy BIO tłoczony na zimno – z ekologicznego surowca
100% ekologiczny olej słonecznikowy BIO, który powstał ze starannie wyselekcjonowanych i specjalnie wybranych nasion słonecznika z certyfikowanych upraw ekologicznych. Olej słonecznikowy to ekologiczny produkt, który powstał w procesie tradycyjnego tłoczenia na zimno. Dzięki temu udało się zachować pełnię właściwości biologicznych i odżywczych tego oleju. Ekologiczny olej słonecznikowy BIO to doskonałe źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT. Cechuje się delikatnym smakiem i zapachem.
Olej z pestek słonecznika tłoczony na zimno to źródło cennych kwasów tłuszczowych i substancji odżywczych. Jest często wykorzystywany do tzw. kuracji ssania oleju. Ze względu na swój uniwersalny charakter, służy jako baza do wielu mieszanek olejowych.