Olej słonecznikowy

Olej słonecznikowy tłoczony na zimno

Olej słonecznikowy ma wyjątkowo neutralny smak i zapach, co ma niebagatelnie znaczenie w przypadku wielu aromatycznych potraw, których nie chcemy wzbogacać o smak lub zapach naturalnych olejów. Z tego powodu doskonale nadaje się on również jako baza do tworzenia olejów aromatyzowanych, ponieważ doskonale wydobywa zapachy i smaki dodanych składników.
Olej słonecznikowy, ze względu na swoje cenne właściwości często stanowi bazę różnego rodzaju kosmetyków. Znakomicie zmiękcza naskórek, nawilża i rozjaśnia skórę. Doceniają go panie dbające o piękny wygląd dłoni i paznokci, ponieważ m.in. pomaga zwalczać białe plamki na płytkach. Jest bardzo pomocny przy pielęgnacyjnych zabiegach fryzjerskich: po jego zastosowaniu włosy pięknie się błyszczą, są gładkie, nawilżone i odżywione. Olej słonecznikowy wspaniale sprawdza się stosowany na zimno do surówek, sałatek, zup, sosów oraz do potraw gotowanych i duszonych.
Olej słonecznikowy powinien być przechowywany w ciemnym i chłodnym miejscu.
Oleje konwencjonalne tłoczone na zimno

Tłoczony na zimno olej  z pestek słonecznika

Zimnotłoczony olej słonecznikowy to jeden z najchętniej wybieranych przez  Polaków olej – jest najbardziej neutralny w smaku i można go stosować do naprawdę wielu rzeczy! Ma słomkowy, jasny kolor i piękny naturalny zapach. Można wyczuć wyraźny smak świeżych ziaren słonecznika! Olej słonecznikowy, jak wszystkie tłoczone na zimno oleje powstają w procesie tłoczenia w temperaturze, która nie przekracza 40 stopni Celsjusza – dzięki temu oleje zachowują niemal wszystkie cenne składniki! W naszym oleju na próżno szukać jakichkolwiek dodatków i polepszaczy – to czysta natura! Jako, że nazwa Laboratorium Biooil zobowiązuje – badamy wszystkie nasze produkty i surowiec do tłoczenia na KAŻDYM etapie produkcji. Jeśli zdecydujemy się wytłoczyć olej, mamy pewność, że surowiec jest w 100% bezpieczny i wysokojakościowy.
Przepisy z olejem słonecznikowym

Jak przechowywać olej ze słonecznika

Olej słonecznikowy przechowuj zawsze w oryginalnym opakowaniu – szklanej ciemnej butelce. Możesz, lecz nie musisz przechowywać go w lodówce.  Wystarczy, że zapewnisz mu ciemne, stosunkowo chłodne miejsce.  Przechowywany w lodówce może gęstnieć, a na dnie może wytworzyć się osad – jest to normalny proces i nie oznacza psucia się oleju.

Zimnotłoczony olej słonecznikowy – używaj tylko na zimno!

Aby zachować pełnię właściwości oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno, należy stosować go wyłącznie na zimno. Nie poleca się stosowania do podgrzewania, smażenia, gotowania – poddawany obróbce cieplnej straci swoje cenne właściwości. Może stanowić bazę do sosów sałatkowych, pesto, wszelkich dipów na zimno. Doskonale nadaje się do sałatek i surówek. Sprawdzi się również w deserach – jego smak jest bardzo neutralny.

Tłoczony na zimno olej słonecznikowy możesz wykorzystać również jako bazę do przygotowania mikstury olei. Olej słonecznikowy jest chętnie stosowany również w tzw. kuracji ssania oleju.

Dowiedz się więcej o OLEJU SŁONECZNIKOWYM z naszego BLOGA:

  • Olej słonecznikowy 8.00

    Olej słonecznikowy tłoczony na zimno 100 ml

    Dodaj do koszyka
  • Olej słonecznikowy 11.00

    Olej słonecznikowy tłoczony na zimno 250 ml

    Dodaj do koszyka
  • Olej słonecznikowy 15.00

    Olej słonecznikowy tłoczony na zimno 500 ml

    Dodaj do koszyka
  • Olej słonecznikowy 23.00

    Olej słonecznikowy tłoczony na zimno 1 l

    Dodaj do koszyka


Piśmiennictwo:

  1. Łoźna K., Kita A., Styczyńska M., Biernat J., Skład kwasów tłuszczowych olejów zalecanych w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, [w:] „Problemy higieny i epidemiologii”, nr 93(4), 2012, s. 871-875.
  2. Mińkowski K., Grześkiewicz S., Jerzewska M., Ocena wartości odżywczej olejów roślinnych o dużej zawartości kwasów linolenowych na podstawie składu kwasów tłuszczowych, tokoferoli i steroli, {w:] „ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość”, nr 2, 2011, s. 124-135.
  3. Walczak Z., Starzycki M., Ocena profilu kwasów tłuszczowych w olejach tłoczonych na zimno w kontekście rekomendacji ich w żywieniu osób aktywnych fizycznie, [w:] „Bromatologia i chemia toksykologiczna”, nr XLVI, 2013, s. 316-322.