Olej z czarnuszki tłoczony na zimno

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno

Oleje konwencjonalne tłoczone na zimno

Czarnuszka siewna – Nigella Sativa i jej działanie

Olej z czarnuszki (czyli Oleum Nigellae Sativae) to jeden z najdroższych olejów na świecie. Nazywany jest też czarnym złotem lub złotem faraonów. Dlaczego? Ponieważ rzeczywiście jest bardzo cennym naturalnym tłuszczem. W niemal 85% składa się wyłącznie z nienasyconych kwasów tłuszczowych takich jak kwas linolowy (omega6) czy kwas oleinowy (omega9) i kwas alfa-linolenowy (omega3). Jednak olej z nasion czarnuszki to nie tylko niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – to również witamina E, beta-karoten, biotyna, sterole i inne mikroelementy i przeciwutleniacze.
Jednym z najcenniejszych związków, jaki znajdziemy w oleju z czarnuszki jest tymochinon (składnik olejku eterycznego w nasionach czarnuszki, który odpowiada za intensywny zapach oleju).

Olej z czarnuszki – działanie

Już w starożytności nazywano olej z czarnuszki lekarstwem na wszystkie choroby prócz śmierci. Do dziś olej tłoczony z nasion czarnuszki (zwanej ziarnem błogosławieństwa) ceniony jest przez dietetyków i fitoterapeutów, którzy zalecają, by ten, znalazł się w diecie każdego z nas. Olej czarnuszkowy od czasów antycznych wykorzystywany był m.in. przez medycynę grecką, rzymską, muzułmańską oraz ajurwedyjską.

Olej z czarnuszki będzie znakomitym uzupełnieniem diety osób z alergiami (tak skórnymi jak i pokarmowymi), osób aktywnych fizycznie oraz takich, które chcą podnieść odporność. Olej z czarnuszki, to po prostu wspaniały produkt przeznaczenia spożywczego, który nawet dla samego smaku warto włączyć do domowego menu.

Olej z czarnuszki w kuchni

Olej z czarnuszki, podobnie jak rozgniecione nasiona czarnuszki, charakteryzuje się ostrym, pieprznym, korzennym aromatem i intensywnym smakiem. Smak oleju z czarnuszki jest bardzo typowy i w zasadzie nie da się go z niczym pomylić ani do niczego porównać. W kuchni, olej z czarnuszki tłoczony na zimno, może być stosowany wyłącznie na zimno (jego podgrzewanie doprowadziłoby do utraty cennych właściwości i przekształcenia się profili kwasów tłuszczowych). Doskonale nada się jako samodzielny sos sałatkowy – jest tak bogaty w smak, że nie trzeba nic więcej dodawać (chyba, że wybitnie potrzebuje się słonego posmaku, to wówczas szczypty soli) – wystarczy polać świeżym schłodzonym olejem czarnuszkowym warzywa i gotowe.

Ale olej z czarnuszki to nie tylko gotowy sos sałatkowy! Tłoczony na zimno olej z czarnuszki warto dodawać również do wszelkiego rodzaju koktajli i smoothies na bazie warzyw czy owoców. Tłuszcz dodany do soków warzywno-owocowych poprawia szansę cennych witamin i mikroelementów na prawidłowe wchłonięcie się. Istnieje szereg witamin rozpuszczalnych wyłącznie w tłuszczach (dlatego tak ważne jest, by do koktajli i soków dodawać oleje roślinne nierafinowane). Koktajle bez obecności naturalnego tłuszczu nie dostarczą nam tych witamin. Na oleju z czarnuszki absolutnie nie możemy smażyć! W zasadzie na żadnym tłuszczu nierafinowanym i tłoczonym na zimno (poza olejem kokosowym) nie powinno się smażyć, ponieważ w wypadku wysokiej temperatury, w olejach zmienia się profil kwasów tłuszczowych i oleje nie niosą ze sobą tak dużej wartości odżywczej, jak na surowo.

Jeżeli przygotowujecie sami różnego rodzaju pasty kanapkowe -np. na bazie białego sera, ciecierzycy, soczewicy, warzyw – warto dodać do nich właśnie olej z czarnuszki, który nada im ostrzejszego wyrazu i mocniejszego charakteru.

Olej z czarnuszki kosmetycznie

Olej czarnuszkowy ceniony jest również jako specyfik kosmetyczny. Można stosować go w codziennej pielęgnacji skóry i włosów. Doskonale nadaje się do zabiegu olejowania włosów – zawarte w oleju z czarnuszki kwasy tłuszczowe doskonale nawilżą włosy i skórę głowy, odżywią i poprawią kondycję. Warto stosować również olej z czarnuszki jako balsam do ciała, zwłaszcza w przypadku osób z alergiami skórnymi.

Olej z czarnuszki w ciąży

Choć olej z czarnuszki jest w 100% naturalnym i bezpiecznym produktem, nie zaleca się stosowania oleju czarnuszkowego u kobiet w ciąży bez wyraźnej dyspozycji lekarza prowadzącego. Zawarte w oleju z czarnuszki związki, mają lekkie działanie rozkurczowe, co na niektórych etapach ciąży nie jest wskazane. Oczywiście jeżeli lekarz zaleci przyszłej mamie spożywanie określonych dawek oleju z czarnuszki, będzie to dla niej jak najlepsza naturalna fitoterapia.

Olej z czarnuszki Laboratorium BIOOIL to 100% naturalny olej czarnuszkowy, tłoczony na zimno, nieoczyszczony i nierafinowany, bez GMO, bez chemii, bez jakichkolwiek dodatków. Nasz olej z czarnuszki, dzięki temu, że powstał ze specjalnie wyselekcjonowanych nasion czarnuszki, posiada pełnię właściwości odżywczych tej rośliny. Olej z nasion czarnuszki siewnej czyli Nigella sativa jest olejem bardzo aromatycznym. Charakteryzuje się mocnym korzennym zapachem i ostrym posmakiem. Jest bardzo ciekawym urozmaiceniem w kuchni – użyty do potraw nada im ciekawego smaku i aromatu. Oleju z czarnuszki tłoczonego na zimno nie wolno stosować na ciepło – spowoduje to zupełną utratę cennych właściwości.

Naturalny olej z czarnuszki świetnie sprawdzi się także w kosmetyce. Olej z czarnuszki może być stosowany do  pielęgnacji skóry, włosów – idealnie sprawdza się u alergików.

  • Olej lniany z olejem z czarnuszki 11.90

    Olej lniany z olejem z czarnuszki o smaku bazylii tłoczony na zimno 100 ml

    Dodaj do koszyka
  • Olej z czarnuszki 20.10

    Olej z czarnuszki tłoczony na zimno 100 ml

    Dodaj do koszyka
  • Olej z czarnuszki 45.70

    Olej z czarnuszki tłoczony na zimno 250 ml

    Dodaj do koszyka