Jednym z najcenniejszych związków, jaki znajdziemy w oleju z czarnuszki jest tymochinon (składnik olejku eterycznego w nasionach czarnuszki, który odpowiada za intensywny zapach oleju).
Olej z czarnuszki – działanie
Już w starożytności nazywano olej z czarnuszki lekarstwem na wszystkie choroby prócz śmierci. Do dziś olej tłoczony z nasion czarnuszki (zwanej ziarnem błogosławieństwa) ceniony jest przez dietetyków i fitoterapeutów, którzy zalecają, by ten, znalazł się w diecie każdego z nas. Olej czarnuszkowy od czasów antycznych wykorzystywany był m.in. przez medycynę grecką, rzymską, muzułmańską oraz ajurwedyjską.
Olej z czarnuszki będzie znakomitym uzupełnieniem diety osób z alergiami (tak skórnymi jak i pokarmowymi), osób aktywnych fizycznie oraz takich, które chcą podnieść odporność. Olej z czarnuszki, to po prostu wspaniały produkt przeznaczenia spożywczego, który nawet dla samego smaku warto włączyć do domowego menu.
Każdy produkt, tak naturalny, jak i syntetyczny, stosowany w konkretnym celu powinien być stosowany zawsze w adekwatnej do potrzeb i zaleceń zlecającego dawce. O tym ile oleju z czarnuszki powinniśmy przyjmować leczniczo, powinien zadecydować lekarz, fitoterapeuta, dietetyk. Jeśli olej ten stosujemy profilaktycznie lub dla smaku, zachowujmy normy podane przez producenta – na każdym opakowaniu znajdziemy dokładną informację o tym ile produktu należy przyjmować i jaka porcja jest porcją optymalną.
Olej z czarnuszki w kuchni
Olej z czarnuszki, podobnie jak rozgniecione nasiona czarnuszki, charakteryzuje się ostrym, pieprznym, korzennym aromatem i intensywnym smakiem. Smak oleju z czarnuszki jest bardzo typowy i w zasadzie nie da się go z niczym pomylić ani do niczego porównać. W kuchni, olej z czarnuszki tłoczony na zimno, może być stosowany wyłącznie na zimno (jego podgrzewanie doprowadziłoby do utraty cennych właściwości i przekształcenia się profili kwasów tłuszczowych). Doskonale nada się jako samodzielny sos sałatkowy – jest tak bogaty w smak, że nie trzeba nic więcej dodawać (chyba, że wybitnie potrzebuje się słonego posmaku, to wówczas szczypty soli) – wystarczy polać świeżym schłodzonym olejem czarnuszkowym warzywa i gotowe.
Ale olej z czarnuszki to nie tylko gotowy sos sałatkowy! Tłoczony na zimno olej z czarnuszki warto dodawać również do wszelkiego rodzaju koktajli i smoothies na bazie warzyw czy owoców. Tłuszcz dodany do soków warzywno-owocowych poprawia szansę cennych witamin i mikroelementów na prawidłowe wchłonięcie się. Istnieje szereg witamin rozpuszczalnych wyłącznie w tłuszczach (dlatego tak ważne jest, by do koktajli i soków dodawać oleje roślinne nierafinowane). Koktajle bez obecności naturalnego tłuszczu nie dostarczą nam tych witamin. Na oleju z czarnuszki absolutnie nie możemy smażyć! W zasadzie na żadnym tłuszczu nierafinowanym i tłoczonym na zimno (poza olejem kokosowym) nie powinno się smażyć, ponieważ w wypadku wysokiej temperatury, w olejach zmienia się profil kwasów tłuszczowych i oleje nie niosą ze sobą tak dużej wartości odżywczej, jak na surowo.
Jeżeli przygotowujecie sami różnego rodzaju pasty kanapkowe -np. na bazie białego sera, ciecierzycy, soczewicy, warzyw – warto dodać do nich właśnie olej z czarnuszki, który nada im ostrzejszego wyrazu i mocniejszego charakteru.
Olej czarnuszkowy ceniony jest również jako specyfik kosmetyczny. Można stosować go w codziennej pielęgnacji skóry i włosów. Doskonale nadaje się do zabiegu olejowania włosów – zawarte w oleju z czarnuszki kwasy tłuszczowe doskonale nawilżą włosy i skórę głowy, odżywią i poprawią kondycję. Warto stosować również olej z czarnuszki jako balsam do ciała, zwłaszcza w przypadku osób z alergiami skórnymi.
Choć olej z czarnuszki jest w 100% naturalnym i bezpiecznym produktem, nie zaleca się stosowania oleju czarnuszkowego u kobiet w ciąży bez wyraźnej dyspozycji lekarza prowadzącego. Zawarte w oleju z czarnuszki związki, mają lekkie działanie rozkurczowe, co na niektórych etapach ciąży nie jest wskazane. Oczywiście jeżeli lekarz zaleci przyszłej mamie spożywanie określonych dawek oleju z czarnuszki, będzie to dla niej jak najlepsza naturalna fitoterapia.
Olej z czarnuszki Laboratorium BIOOIL to 100% naturalny olej czarnuszkowy, tłoczony na zimno, nieoczyszczony i nierafinowany, bez GMO, bez chemii, bez jakichkolwiek dodatków. Nasz olej z czarnuszki, dzięki temu, że powstał ze specjalnie wyselekcjonowanych nasion czarnuszki, posiada pełnię właściwości odżywczych tej rośliny. Olej z nasion czarnuszki siewnej czyli Nigella sativa jest olejem bardzo aromatycznym. Charakteryzuje się mocnym korzennym zapachem i ostrym posmakiem.
Jest bardzo ciekawym urozmaiceniem w kuchni – użyty do potraw nada im ciekawego smaku i aromatu. Oleju z czarnuszki tłoczonego na zimno nie wolno stosować na ciepło – spowoduje to zupełną utratę cennych właściwości.
Naturalny olej z czarnuszki świetnie sprawdzi się także w kosmetyce. Olej z czarnuszki może być stosowany do pielęgnacji skóry, włosów – idealnie sprawdza się u alergików.
Na rynku dostępnych jest wiele różnych preparatów z czarnuszką. Oleje tłoczone na zimno, kapsułki, witaminy z dodatkiem oleju z czarnuszki. Na opakowaniach widnieją różne określenia, począwszy od Olej czarnuszkowy, przez Olej z czarnuszki siewnej, Olej z czarnuszki czy Olej z czarnuszki egipskiej. Czy te produkty czymś się różnią? Jak odróżniać dobry olej z czarnuszki od złego oleju z czarnuszki?
Nie możemy odpowiadać za wszystkich producentów olejów oraz za ich tok myślenia, jednak kierując się zasadami i zdrowym rozsądkiem, można przyjąć, że określenie olej czarnuszkowy i olej z czarnuszki to najszersze określenie olejów tłoczonych z nasion czarnuszki. Z kolei dookreślenie „z czarnuszki siewnej” czy też „z czarnuszki egipskiej” daje już użytkownikowi wiedzę o tym z jakiego surowca wytłoczony był dany produkt. W przypadku firmy Laboratorium Biooil zastosowanie miałyby oba te dookreślenia – nasze oleje tłoczone są bowiem zawsze z czarnuszki siewnej (Nigella Sativa), a te, które dodatkowo mają określenie „egipskiej” tłoczone są z czarnuszki siewnej pochodzącej z Egiptu ( uprawianej i zbieranej właśnie w tym kraju).
Piśmiennictwo:
- Borusiewicz M., Z. Janeczko, Nigella sativa L. – roślinny surowiec o właściwościach plejotropowych, [w:] „Postępy Fitoterapii”, 2015, nr (16) 4, s. 223-236.
- Kaźmierczak A., D. Wcisło-Dziadecka, N. Zmarzły, Zdrowie z natury – czarnuszka siewna w produktach kosmetycznych i leczniczych, [w:] „Postępy Nauk Medycznych”, 2018, nr XXXI (1A), s. 61-64.
- Kwieciński A., Zastosowanie czarnego kminku (czarnuszka siewna) w świetle nowoczesnej farmakoterapii, [w:] „ Farmaceutyczny Przegląd Naukowy”, 2007, Nr 2, s. 10-13.
- Mańkowska D., W. Bylka, Nigella sativa L. – związki czynne, aktywność biologiczna, [w:] „Herba Polonica”, 2009, VOL. 55, Nr 1, s. 109-125.
- Obiedzińska A., B. Waszkiewicz-Robak, Oleje tłoczone na zimno jako żywność funkcjonalna, [w:] „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość”, 2012, nr I (80), s. 27-44.
- Pałczyński C., Czarnuszka siewna (Nigella Sativa), [w:] „Alergia”, 2016, nr. 3, s. 24-26.
- Sztaba D., Barwa szafranu, aromat cynamonu, smak kaparów – właściwości lecznicze biblijnych przypraw, [w:] „Farmacja Polska”, 2009, nr 01, Tom 65, s. 29-40.