Opublikowano:

W związku z tym, że pojawia się wiele pytań o olej z czarnuszki, postanowiliśmy rozwiać wszelkie wątpliwości z nim związane.

Z czego tłoczymy olej czarnuszkowy?

Olej z czarnuszki w naszym przypadku zawsze tłoczony jest z nasion czarnuszki siewnej, czyli Nigella Sativa. Jest to bezpieczna i znana od wieków  odmiana czarnuszki. Czarnuszka siewna cechuje się małymi czarnymi ziarnami, które po przełamaniu lub pokruszeniu wydzielają specyficzny intensywny zapach.

Czym różni się olej z czarnuszki od oleju z czarnuszki egipskiej?

W naszym przypadku w sklepie internetowym można kupić dwa rodzaje produktów, mianowicie olej z czarnuszki i olej z czarnuszki egipskiej. Oba te oleje tłoczone są z nasion czarnuszki siewnej (Nigella Sativa), jednak różne jest POCHODZENIE surowca. Przy oleju z czarnuszki egipskiej surowiec pochodzi, jak sama nazwa wskazuje, z Egiptu. W przypadku produktu bez doprecyzowania (po prostu Olej z czarnuszki), surowiec pochodzi z krajów innych niż Egipt.

Jakość przede wszystkim

Olej z czarnuszki tłoczymy od kilku lat – dotychczas głównie z czarnuszki egipskiej. Rynek i potrzeby naszych konsumentów sprawiły jednak, że zdecydowaliśmy się tłoczyć także z nasion z innych rejonów świata (głównie Europy, w tym Polski).  Okazuje się jednak, że pomimo tego, iż walory odżywcze i właściwości oleju (z obu surowców: polskiego czy egipskiego) są takie same, intensywność smaku i zapachu jest zgoła odmienna. Olej z czarnuszki egipskiej jest łagodniejszy w  odbiorze aniżeli olej z czarnuszki polskiej.

Za intensywność smaku i zapachu oleju z czarnuszki odpowiadają zawarte w niej naturalne olejki eteryczne. Jeśli więc wolisz olej łagodniejszy, wybierz ten z czarnuszki egipskiej.

JAKOŚĆ surowca i finalnego produktu, czyli oleju z czarnuszki oraz jego bezpieczeństwo są dla nas kwestią priorytetową. Na każdym etapie produkcji – od pozyskania surowca do tłoczenia – prowadzimy wnikliwe i szczegółowe badania. Wszystko po to, abyśmy mogli dostarczać Państwu najwyższej jakości produkt! Poszukując surowca do tłoczenia oleju z czarnuszki kierujemy się najważniejszym kryterium: najwyższą, aktualnie dostępną na rynku jakością.