Olej lniany budwigowy

 

Olej lniany budwigowy tłoczony na zimno

Olej lniany konwencjonalny to doskonałej jakości produkt, który świetnie nadaje się o diety dr Budwig.

Aby korzystać z cennych właściwości oleju lnianego i zawartych w nim kwasów tłuszczowych Omega 3, konieczne jest używanie oleju lnianego najwyższej jakości. Dlatego też zachęcamy Państwa do zwrócenia szczególnej uwagi na ten istotny warunek. Decydując się na zakup oleju lnianego firmy Laboratorium BIOOIL® zyskują Państwo pewność, że do waszych rąk trafił produkt o najwyższej jakości. JAKOŚĆ OLEJU LNIANEGO tłoczonego na zimno z Laboratorium BIOOIL® potwierdzona jest certyfikatem, który dołączamy do każdej wysyłki.

Olej lniany budwigowy

Oleje konwencjonalne tłoczone na zimno

Wysokolinolenowy olej lniany marki Laboratorium BIOOIL, bogaty jest w NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe) z grupy Omega 3. Dzięki temu doskonale nadaje się do tzw. diety dr Budwig. Nasz olej charakteryzuje się wspaniałym złotym kolorem, specyficznym lnianym aromatem i smakiem. Powstał metodą mechanicznego tłoczenia na zimno. Dzięki zastosowaniu takiej, a nie innej technologii, w oleju udało się „zamknąć” wszystkie cenne właściwości nasion lnu.  Olej lniany produkowany w Laboratorium BIOOIL to produkt wolny od GMO, w 100$ naturalny, nieoczyszczony i nierafinowany. Nie zawiera żadnych konserwantów ani żadnych sztucznych dodatków. Olej rozlewamy do ciemnych butelek z brązowego szkła, co zapewnia im bezpieczeństwo (olej lniany jest bardzo wrażliwy na promienie słoneczne i temperaturę).

Dieta doktor Budwig to opracowany w XX wieku protokół dietetyczny, którego autorką była ceniona niemiecka badacz, doktor Johanna Budwig. Więcej o diecie doktor Budwig możesz przeczytać w sekcji DIETA DR BUDWIG.

Pobierz darmowego ebooka o oleju lnianym

Olej lniany tłoczony na zimno – do stosowania wyłącznie na zimno

Olej lniany to specyficzny produkt – został wytłoczony na zimno, pozostał nierafinowany i nieoczyszczony, aby zachowywał pełnię właściwości nasion z których powstał. Jak już wspomniano, kwasy omega 3 są bardzo nietrwałe, i narażenie ich na kontakt z wysoką temperaturą czy ekspozycja na promienie słoneczne może sprawić, że kwasy te się utlenią i olej straci na wartości. Dlatego tak ważne jest kupowanie świeżego oleju tuż po wytłoczeniu, zapakowanego w ciemną szklaną butelkę i termos ( naczynie pozwalające na czas transportu zapewnić maksymalnie niską temperaturę). Olej musi być przechowywany w lodówce przez cały czas. Można stosować go wyłącznie na zimno – nie smażymy, nie gotujemy i nie pieczemy z użyciem oleju lnianego.

Olej lniany – jak stosować?

Zastosowanie oleju lnianego może być bardzo różnorakie. Część osób będzie spożywała go samodzielnie – do kuracji ssania oleju lub do diety Budwig. W związku z tym, że olej lniany stosujemy wyłącznie na zimno, można używać go na przykład do surówek, sałatek, dipów warzywnych, past twarogowych, sosów na zimno, jako polewa do gotowanych warzyw.

Olej lniany od producenta  – wysoka jakość produktu

Gwarantujemy Państwu najwyższą jakość i doskonały smak, ponieważ:

  • do produkcji używamy tylko najlepszych surowców, spełniających wysokie wymagania jakościowe;
  • każda partia surowców przechowywana jest w  warunkach zapewniających świeżość i naturalne wartości odżywcze;
  • każda partia wytłoczonego oleju spełnia wszystkie wymagania, m.in. pod kątem ilości i struktury zawartych Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych oraz  parametrów gwarantujących świeżość i najwyższą jakość oleju;
  • olej tłoczony jest na zimno w temperaturze do 40°C w sposób zapewniający zachowanie naturalnych właściwości lnu, z którego został wytłoczony;

Olej lniany zawiera 54 g kwasu alfalinolenowego (Omega 3) w 100 g.

Przechowywanie oleju lnianego

Olej lniany jest tłuszczem bardzo niestabilnym – oznacza to, że nastawiony na działanie warunków takich jak światło czy temperatura, bardzo szybko traci swoje cenne właściwości. Kwas tłuszczowy Omega-3 bardzo szybko się utlenia. Niestety, przechowywany w niewłaściwy sposób olej lniany, będzie bezużyteczny, a do tego niesmaczny. Niezwykle istotne jest, by olej przechowywany był w ciemnych szklanych butelkach (które zminimalizują działanie promieni słonecznych w czasie transportu oleju) w temperaturze od 2 do 10 stopni Celsjusza – najlepiej w lodówce (wówczas mamy najlepszą gwarancję tego, że olej zachowa wszystkie cenne właściwości pro-zdrowotne).

Olej lniany musi być przechowywany w lodówce już po produkcji, nie jak sugerują niektóre poradniki dopiero po otwarciu. Jeśli kupują Państwo olej w sklepie stacjonarnym, proszę zwrócić szczególną uwagę na to, czy olej, który Państwo otrzymali jest zimny (co potwierdza, że został wyjęty z lodówki). Oleje lniane stojące na półkach lub takie w szklanych przezroczystych butelkach nie dostarczą cennych kwasów omega 3. Jeśli oleju lnianego używamy do diety dr Budwig, wybierajmy ten z oznaczeniem WYSOKOLINOLENOWY lub DO DIETY DR BUDWIG – będzie to olej tłoczony z nasion charakteryzujących się największą zawartością cennych tłuszczy.

Nie przelewajmy oleju do nieoryginalnych butelek czy opakowań – po każdym użyciu dokładnie zakręcajmy butelkę  i jak najszybciej chowajmy z powrotem do lodówki. Olej lniany tłoczony na zimno ma 2-3 miesiące ważności – licząc od dnia wytłoczenia. Olej lniany OmegaLen ma dwumiesięczną datę przydatności do spożycia, ze względu na stabilność smaku właśnie przez dwa miesiące. Po dwóch miesiącach olej nadal przez ok. 30 dni nadaje się do spożycia, jednak jego smak może się już zmienić – olej będzie wówczas niesmaczny.

Jeśli olej lniany stosujemy regularnie i jest on stałym elementem w naszej diecie, kupujmy go regularnie w ilościach dostosowanych do zużycia. Lepiej kupić mniejsze opakowanie i cieszyć się świeżym olejem.

Piśmiennictwo

  1. Dzięcioł M., Przysławski J., Ocena wartości odżywczej i aktywności biologicznej wybranych olejów roślinnych dostępnych na rynku polskim w kontekście profilaktyki chorób dietozależnych, [w:] „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna”, 2013, XLVI, 1, s. 20-26.
  2. Firląg M., Gaca K., Bałasińska B., Zastosowanie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych n-3 w leczeniu psów i kotów, [w:] „Życie weterynaryjne”, 2013, nr 88 (7), s. 565-569.
  3. Gluza E., Skoczyńska A., Rola wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w ochronie skóry przed działaniem szkodliwych czynników, [w:] „Kosmetologia Estetyczna”, 2012, nr I, s. 31-34.
  4. Gugała M., Zarzecka K., Sikorska A., Prozdrowotne właściwości oleju rzepakowego, [w:] „Postępy Fitoterapii”, nr 2/2014, s.100-103.
  5. Łoźna K., Kita a., Styczyńska M., Biernat J., Skład kwasów tłuszczowych olejów zalecanych w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, [w:] „Problemy Higieny i Epidemiologii”, 2012, Nr 93 (4), s. 871-875.
  6. Masłowski A., Andrejko D., Ślaska-Grzywna B., Sagan A., Szmigielski M., Mazur J., Rydzak L., Sobczak P., Wpływ temperatury i czasu przechowywania na wybrane cechy jakościowe oleju rzepakowego, lnianego i lniankowego, [w:] „Inżynieria Rolnicza”, 2013, Zeszyt 1 (141) Tom 1, s. 115-124.
  7. Obiedzińska A., Waszkiewicz-Robak B., Oleje tłoczone na zimno jako żywność funkcjonalna, [w:] „ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość”, 2012, Nr 1(80), s. 27-44.
  8. Popis E., Ratusz K., Przybyssz M., Krygier K., Sakowska A., Konarska M., Światowa oraz polska produkcja lnu oleistego i oleju lnianego, [w:] „Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego”, tom 15 (XXX), zeszyt 2, 2015, s. 106-116.
  9. Skwarek M., Dolatowski Z., Jakość ekologicznych olejów tłoczonych na zimno, [w:]”Nauka. Przyroda. Technologie”, 2013, Tom 7, Zeszyt 3, s.1-11.
  10. Wawryka J., Teodorczyk A., Zdrojewicz Z., Zastosowanie lecznicze siemienia lnianego, [w:] „Medycyna Rodzinna”, nr 1/2017, s. 41-47.
  11. Wielebski F., Wójtowicz M., Spasibionek S., Zawartość tłuszczu oraz profil kwasów tłuszczowych w oleju żółto i brązowonasiennych odmian lnu oleistego ( Linum Usitatissimum L.) w zmiennych warunkach agrotechnicznych i siedliskowych, [w:] „Fragmenta Agronomica”, 2017, Nr 34 (2), s. 103-114.

  • Olej lniany OmegaLen 100 ml 8.50

    Olej lniany tłoczony na zimno OmegaLen® 100 ml

    Dodaj do koszyka
  • Olej lniany konwencjonalny OmegaLen 250 ml 15.00
    Oceniony 5.00 na 5.

    Olej lniany tłoczony na zimno OmegaLen® 250 ml

    Dodaj do koszyka
  • Olej lniany OmegaLen 500 ml 22.00

    Olej lniany tłoczony na zimno OmegaLen® 500 ml

    Dodaj do koszyka
  • Olej lniany OmegaLen 1 litr 39.00
    Oceniony 5.00 na 5.

    Olej lniany tłoczony na zimno OmegaLen® 1 L

    Dodaj do koszyka