Olej lniany – właściwości, zastosowanie, dieta dr Budwig

Olej lniany właściwości

Znany od tysiącleci i obecny w kuchniach niemal całego świata, po krótkiej przerwie, przeżywa swój prawdziwy renesans. Dlaczego? Jest jednym z najbogatszych źródeł kwasów Omega 3, doskonale wspomagających pracę naszego organizmu – zarówno od wewnątrz, jak i na zewnątrz. Poszukując produktu najwyższej jakości, który nas wzmocni i zapewni dobre samopoczucie, sięgajmy wyłącznie po olej lniany tłoczony na zimno i podawany tylko z lodówki! Olej lniany stojący na sklepowej półce może nas mocno rozczarować…

Olej budwigowy czy olej lniany dr Budwig?

Często konsumenci poszukują oleju lnianego, pytając o olej lniany budwigowy lub olej lniany dr Budwig. Skąd ta nazwa?

„Budwigowy” pochodzi od nazwiska niemieckiej naukowiec, Johanny Budwig, która opracowała dietę opartą na kwasach Omega 3. Ich najwyższy poziom odnotowała podczas swoich wieloletnich badań właśnie w oleju lnianym, wysokolinolenowym, tłoczonym na zimno. Co prawda, kilku producentów takiego oleju (nie tylko na rynku polskim) próbowało nazywać olej lniany, stosowany w tej diecie „Budwigowym”, ale ponieważ tylko spadkobiercy dr Budwig posiadają wyłączne prawa do posługiwania się tym terminem – na etykietach oleju lnianego może się teraz znajdować sformułowanie „stosowany w diecie dr Budwig”.

Pasta budwigowaDieta dr Budwig albo dieta budwig

Dieta opracowana przez dr Budwig dotyczyła sposobu odżywiania osób z określonymi schorzeniami, na których leczenie miały korzystny wpływ Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe Omega 3. Niemiecka naukowiec potwierdziła w swoich badaniach, że kwasy te są wręcz niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, których on sam nie jest w stanie wytworzyć. Mają korzystny wpływ na nasz układ krwionośny, nerwowy, regulują poziom cholesterolu i wspomagają leczenie wielu chorób. Jednak przyjmowanie ich w codziennej diecie też ma swoje uwarunkowania. Ponieważ kwasy Omega 3 są niezwykle wrażliwe na temperaturę i światło, pod których wpływem zmieniają swoją strukturę i tym samym tracą swoje dobroczynne właściwości, powinny być pozyskiwane wyłącznie w niskiej temperaturze (kwasy Omega 3 pozyskiwane z oleju z wątroby rekina są, niestety, narażone na wysokie temperatury ze względu na technologię jego wytworzenia) i takie warunki spełnia własnie tłoczony na zimno olej lniany wysokolinolenowy, stając się podstawą tej diety. Co istotne – może być stosowany wyłącznie na zimno!

Dieta dr Budwig przepisy

Dieta dr Budwig to przede wszystkim wysokolinolenowy olej lniany, podawany w dość urozmaicionym jadłospisie. Prym wiedzie tzw. pasta budwigowa, składająca się z chudego białego sera i odpowiedniej porcji oleju lnianego (np. na 250 g sera – 4-8 łyżek oleju lnianego). Składniki te, wraz z naturalnym jogurtem (w ilości pozwalającej na uzyskanie oczekiwanej konsysytencji) miksuje na najwyższych obrotach przez 5 minut. Tak otrzymujemy bazę do wielu wariantów smakowych: ze świeżymi owocami (dosłodzić można miodem, nigdy cukrem), z bazylią i czosnkiem, z zieloną pietruszką, z papryką… Możliwości jest tyle, ile gustów kulinarnych.

Więcej o diecie dr Budwig można przeczytać tutaj.

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Fitoterapia, Olej lniany
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz