Torcik kokosowy bez pieczenia
Składniki:
spód:
- 1 opakowanie ciasteczek typu digestive (ok. 300 g)
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju kokosowego
masa:
- 2 kostki chudego twarogu
- 200 g wiórek kokosowych
- 5 łyżek miodu (lub roślinnego słodzika)
- łyżeczka oleju kokosowego dla smaku
- 2 łyżki jogurtu 0%
polewa
- 150 g oleju kokosowego
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżka mąki kokosowej drobno mielonej
Przygotowanie:
Ciastka pokrusz w malakserze lub z pomocą tłuczka do mięsa na drobny pył – połącz z rozpuszczonym olejem kokosowym i kakao. Całość powinna mieć konsystencję drobnego mokrego piasku. Wyłóż masą dno tortownicy. W misie miksera połącz ser, olej, miód, wiórki kokosowe, jogurt, olej kokosowy. Masę nałóż na spód – włóż do lodówki.
W małym garnuszki rozpuść olej kokosowy z miodem, dodaj kakao i wymieszaj energicznie. Na sam koniec dodaj mąkę kokosową nadal mieszając – pilnuj aby się nie zbryliło. Polewa musi być płynna – mąkę warto dodawać po troszeczkę. Gotową polewą polej schłodzony torcik i odstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Najlepiej smakuje po kilku godzinach.
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz