Torcik kokosowy bez pieczenia

Składniki:

spód:

  • 1 opakowanie ciasteczek typu digestive (ok. 300 g)
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju kokosowego

masa:

  • 2 kostki chudego twarogu
  • 200 g  wiórek kokosowych
  • 5 łyżek miodu (lub roślinnego słodzika)
  • łyżeczka oleju kokosowego dla smaku
  • 2 łyżki jogurtu 0%

polewa

  • 150 g oleju kokosowego
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżka mąki kokosowej drobno mielonej

 

Przygotowanie:

Ciastka pokrusz w malakserze lub z pomocą tłuczka do mięsa na drobny pył – połącz z rozpuszczonym olejem kokosowym i kakao. Całość powinna mieć konsystencję drobnego mokrego piasku. Wyłóż masą dno tortownicy. W misie miksera połącz ser, olej, miód, wiórki kokosowe, jogurt, olej kokosowy. Masę nałóż na spód – włóż do lodówki.

W małym garnuszki rozpuść olej kokosowy z miodem, dodaj kakao i wymieszaj energicznie. Na sam koniec dodaj mąkę kokosową nadal mieszając – pilnuj aby się nie zbryliło. Polewa musi być płynna – mąkę warto dodawać po troszeczkę. Gotową polewą polej schłodzony torcik i odstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Najlepiej smakuje po kilku godzinach.

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Desery, Przepisy kulinarne
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz