Opublikowano:

Odpowiedź na to z pozoru błahe i proste pytanie, może być w rzeczywistości dużo bardziej złożona, skomplikowana i znacząca, niż mogłoby się wydawać. Twoja przygoda z olejem lnianym dopiero się zaczyna i wybierasz się na zakupy W dzisiejszych czasach zakup oleju lnianego nie jest niczym trudnym – to produkt powszechnie dostępny na rynku – jednak zakup dobrego oleju lnianego może być wyzwaniem.

Olej lniany ze sklepu

Jeżeli znalazłaś/eś olej lniany w swoim sklepie osiedlowym, supermarkecie – koniecznie sprawdź w jakich warunkach był przechowywany. Jeżeli stoi na półce pomiędzy innymi produktami, a nie w lodówce – nie kupuj go, będzie bezwartościowy. Najgorszym scenariuszem są oleje lniane stojące na półkach, które dodatkowo narażone są na ciągłą ekspozycję światła – takie oleje lniane to tylko bezwartościowy tłuszcz, który na dodatek, najprawdopodobniej, będzie bardzo nieprzyjemny w smaku.

Olej lniany KATEGORYCZNIE i BEZWARUNKOWO musi być przechowywany w lodówce i to tuż po wyprodukowaniu, a nie jak niektórzy utrzymują – po otwarciu. Dlaczego? Ponieważ kwasy tłuszczowe w nim zawarte, te dzięki którym Olej lniany jest tak bardzo pożądany w naszej diecie, ze względu na swoją budowę chemiczną są bardzo delikatne i pod wpływem światła oraz zbyt wysokiej temperatury (już powyżej 10 stopni) utleniają się. Źle przechowywany i źle transportowany olej niestety traci swoje cenne właściwości.

W jakim sklepie kupić olej lniany?

Olej lniany to produkt, który cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Jego dostępność również stale rośnie. Jeśli potrzebujesz oleju lnianego do swojej diety lub twój terapeuta zalecił Ci kurację z oleju lnianego, kup świeży olej. Kupując olej lniany pamiętaj o bardzo ważnej kwestii jaką jest jego krótki termin przydatności do spożycia – zaledwie 2-3 miesiące (!). Zwróć również szczególną uwagę na pojemność kupowanego oleju – kup tyle, ile zużyjesz w ciągu maksymalnie dwóch miesięcy (lub szybciej) – o wiele lepszą praktyką jest częstsze kupowanie mniejszych buteleczek. Oczywiście są też osoby, które zużywają dawki terapeutyczne oleju lnianego i zużywają go więcej – zawsze dostosowuj zakupy do faktycznych potrzeb, a gdy zapas się skończy, kup świeży olej.

Olej lniany dostaniesz w sklepach różnego typu – z całą pewnością znajdziesz go w sklepie ze zdrową żywnością, w sklepie zielarskim, w drogeriach ekologicznych, w niektórych supermarketach (ale tam kupuj wyłącznie olej z lodówki!) i aptekach. Robiąc zakupy w takich sklepach również zwróć uwagę na to gdzie i jak przechowywany był olej lniany – butelka którą dostaniesz powinna być zimna – potwierdza to, że olej stał w lodówce.

Bardzo wygodną formą kupowania oleju lnianego jest zamawianie go w sieci – kupisz go w sklepach internetowych i na aukcjach.  Przed złożeniem zamówienia upewnij się u sprzedającego w jakiej formie i w jakim czasie dostarcza on olej lniany. Jeśli sprzedawca zapewnia termoizolację (np. styropianowy termos) na czas podróży, która nie przekracza 48 h, możesz śmiało zamawiać.

Olej lniany – jaki wybrać?

W sklepach możesz zostać postawiona/y przed trudnym zadaniem – musisz dokonać wyboru jaki olej chcesz kupić. W dokonaniu tego wyboru może pomóc Ci kilka cennych wskazówek. Przede wszystkim kupuj olej tłoczony na zimno i nierafinowany, czyli taki, w którym drzemie sama natura, bez ulepszaczy i bez ingerencji w naturalną strukturę kwasów tłuszczowych. Określeniem, które powinno zachęcić Cię do wybrania danego oleju lnianego jest sformułowanie wysokolinolenowy. Co to dokładnie oznacza? W dużym uproszczeniu, produkt z takim oznaczeniem, ma dużo więcej kwasów tłuszczowych Omega 3 niż inne produkty bez tego oznaczenia. Najcenniejsze są oleje cechujące się ponad 50% zawartością Omega 3.

Olej lniany budwigowy – czym się różni?

Na niektórych butelkach pojawia się także oznaczenie „budwigowy” lub „do diety dr Budwig„. Doktor Johana Budwig była niemieckim naukowcem i opracowała innowacyjną dietę olejowo-białkową, której podstawą jest właśnie olej lniany. Doktor Budwig do swojej diety polecała wybierać oleje wysokolinolenowe, czyli takie o dużej zawartości kwasów Omega 3 i tłoczone z tzw. wysokolinolenowych odmian lnu – jeśli więc zależy Ci na jak najlepszej jakości i wartościach odżywczych oleju lnianego, wybierz ten z oznaczeniem wysokolinolenowy. Ale uwaga! Na niektórych opakowaniach i w niektórych punktach można znaleźć olej lniany nazwany budwigowym, który wcale nie cechuje się wysoką zawartością kwasów omega – w takich przypadkach to chwyt marketingowy. Najbezpieczniej kupować olej wysokolinolenowy – jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, zawsze zapytaj sprzedawcę w sklepie, który powinien mieć wiedzę na ten temat.

Ekologiczny czy BIO? A może organiczny?

W dużej mierze te określenia stosowane są zamiennie. O ile Ekologiczny i BIO na terenie Unii Europejskiej oznacza to samo, o tyle słowo organiczny bywa już nadużywane. Ekologiczny (BIO) to naturalny olej lniany, który został wytłoczony z surowca pochodzenia ekologicznego (stąd dookreślenie BIO/EKO).

Ile kosztuje olej lniany?

Ceny oleju lnianego mogą być bardzo zróżnicowane. Na cenę tego dobroczynnego naturalnego tłuszczu roślinnego wpływ ma wiele czynników. O cenie w dużej mierze decyduje surowiec – im lepszej jakości, tym najczęściej droższy. Również liczne badania surowca podnoszą koszty produkcji, jednak przebadany surowiec, to bezpieczny olej. Czynnikiem, który może wpływać na cenę jest także opakowanie – butelki z ciemnego szkła, które dodatkowo zabezpieczają olej lniany przed promieniami słonecznymi są zwykle nieco droższe. I wreszcie sam proces tłoczenia – w zależności od oprzyrządowania, skali tłoczenia, tempa tłoczenia – cena oleju może być bardzo zróżnicowana.

Można przyjąć, że 100 ml oleju lnianego powinno kosztować od 5 do 9 zł, przy czym 500 ml już około 20-30 zł. Oczywiście nie można przyjmować za główną zasady, że im droższy olej, tym lepszy – absolutnie nie. Najważniejsze to sprawdzić jego parametry i wartości odżywcze oraz sposób przygotowania – na tej podstawie można wybrać odpowiedniej jakości produkt.

 

Olej lniany – przechowywanie

Wybierając się do sklepu po olej lniany, postaraj się kupować go na samym końcu – tak, by czas podróży sklep-dom był jak najkrótszy – pozwoli to olejowi zachować jego cenne właściwości. Gdy wrócisz do domu, niezwłocznie wstaw olej do lodówki – użytkując go wyjmuj jedynie na chwilę – na czas podania i użycia. Nie odstawiaj na dłuższą chwilę – po nalaniu, od razu schowaj go do lodówki.

Optymalna temperatura przechowywania oleju lnianego to ok. 3-4 stopnie Celsjusza, choć dopuszcza się nawet temperaturę do 10 stopni.

Nie przelewaj oleju lnianego do innych naczyń, np. mniejszych butelek czy słoików. Olej lniany jest bardzo wrażliwy – niedomyty słoik czy buteleczka mogą w kontakcie z olejem lnianym doprowadzić do jego rychłego zjełczenia lub spowodować wykwit pleśni.