Opublikowano:

Jak wybrać olej wysokiej jakości? Kiedy sięgamy po olej stojący na półce, kierujemy się kilkoma aspektami wyboru. Niewątpliwie ceną, pojemnością i wyglądem opakowania.

Ale czy zastanawiamy się, jak wyglądał cały proces produkcji, zanim ten olej trafił do sklepu?

Punkt pierwszy – wysokiej jakości surowiec to olej wysokiej jakości

I tak, i nie. Ale od początku. Chcąc uzyskać olej wysokiej jakości, nie można sobie pozwolić na tłoczenie ziaren lub nasion z czegoś, co nie spełnia określonych standardów. Zdarzają się dostawcy, którzy wraz z towarem „obdarzają” producenta wszelkimi zanieczyszczeniami i „dodatkami”. Tylko rzetelna weryfikacja i skrupulatne, dokładne badania laboratoryjne pozwalają na wyeliminowanie takiego surowca. Oczywiście, że to trwa dłużej i nierzadko sporo kosztuje. Ale zaufanie i bezpieczeństwo konsumenta powinny być dla każdego producenta punktem wyjścia i to bez żadnych odstępstw.

Punkt drugi – proces tłoczenia to gwarancja, że uzyskany olej ma najlepsze właściwościSiemię lniane wysokolinolenowe

I tu wracamy – ale tylko na chwilę – do tematu surowca. Nawet najlepszy surowiec można zmarnować. Jak? Tłocząc go na gorąco (ma to negatywny wpływ np. na kwasy Omega, ale zwiększa wydajność i pozwala obniżyć cenę), rafinując i oczyszczając (w celu uzyskania „odpowiedniej” barwy i pozbawienia naturalnego aromatu niszczy się naturalne właściwości biologiczne nasion i ziaren). Jeżeli decydujemy się kupić olej naturalny, o naturalnym smaku i aromacie, oddający dokładnie to, czego poszukujemy w nasionach i ziarnach – musimy być pewni, że proces produkcji pozwolił zachować to wszystko produktowi, który za chwilę zjemy! Technologia tłoczenia, oparta na najwyższych standardach, nadzorowana i weryfikowana na każdym etapie gwarantuje, że właściwości surowca zostaną zachowane, ale olej będzie produktem bezpiecznym, smacznym i aromatycznym, z całym bogactwem dobrodziejstw, oferowanych przez naturę.

Punkt trzeci – olej zawsze świeży

Olej lniany konwencjonalnyPo wytłoczeniu oleju, musi być on przechowywany w odpowiednich warunkach i przez odpowiednio krótki czas. Dlaczego? Ponieważ produkt pozyskany z najwyższej jakości surowca, naturalny, bez zmieniających jego trwałość konserwantów i innych sztucznych dodatków po jakimś czasie ulega procesom jełczenia. Dlatego powinien być spożyty we wskazanym czasie od daty wytłoczenia i przechowywany w odpowiednich warunkach. Najlepiej, aby jak najszybciej, tuż po wytłoczeniu trafiał do klienta. Jak to zrobić? My tłoczymy oleje w krótkich seriach, na bieżąco, bez konieczności ich przechowywania. Jest to szczególnie ważne w przypadku na przykład oleju lnianego czy oleju z wiesiołka, które mają krótki okres ważności.

Czy zwróciliście uwagę, że w niektórych sklepach olej lniany stoi na półce? W temperaturze otoczenia i pełnym świetle, czyli w warunkach niezwykle niekorzystnych dla kwasów Omega 3. Ten właśnie olej bezwzględnie powinien być w lodówce – zarówno w sklepie, jak i w naszej kuchni. Tylko takie warunki gwarantują jego świeżość i moc kwasów Omega 3, pozyskanych z surowca najwyższej jakości.

 

 

 

Czytaj więcej ciekawych artykułów: