Opublikowano:

Wiemy, że kapsaicyna to substancja odpowiedzialna m.in. za ostry smak papryczek chili lub habanero. Działając na receptory bólu w jamie ustnej sprawia, że tego smaku nie da się z niczym pomylić. Nauka wielokrotnie dowiodła dobroczynnego wpływu kapsaicyny na nasz organizm przy stosowaniu jej wewnętrznie, ale… co może zdziałać dla urody, przy stosowaniu jej na zewnątrz?

Kosmetyki z kapsaicyną

W kosmetyce wykorzystuje się głównie fakt, że kapsaicyna jest doskonałym promotorem przejścia przezskórnego. Co to znaczy? Otóż kapsaicyna jest termogenikiem – po jej aplikacji skóra jest zaczerwieniona i rozgrzana, co jest rezultatem zwiększonego zużycia energii, czerpanej z tkanki tłuszczowej. Właśnie z tego względu znajduje zastosowanie w kuracjach wyszczuplających i przeciwcelullitowych, wspomaga bowiem usuwanie celullitu i podskórnej tkanki tłuszczowej, a także zapobiega jej odkładaniu.
Ponieważ kapsaicyna już w ilości 0,01% znacząco zwiększa przenikanie substancji aktywnych zawartych w preparatach kosmetycznych, stanowi istotny dodatek do balsamów do ciała, głównie antycelulitowych (można ją dodać do gotowego kosmetyku/balsamu) i maseczek do włosów, istotnie poprawiając transport substancji odżywczych do cebulki włosa, poprawiając ich kondycję i zapobiegając wypadaniu.
Z pewnością znany jest patent wykorzystany np. w błyszczykach czy szminkach do ust: drażniące działanie kapsaicyny powoduje lepsze ukrwienie skóry, a tym samym usta wydają się pełniejsze i większe (i to bez ingerencji chirurga!).

Kapsaicyna działanie

– zwiększa przenikanie składników aktywnych
– wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej i celullitu
– rozgrzewające i przeciwbólowe
– przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze
– antyoksydacyjne.

Kapsaicyna właściwości

– przyśpiesza metabolizm
– pobudza krążenie
– odżywia, dotlenia i stabilizuje skórę (polecana w chorobach skórnych, takich jak np. łuszczyca).

 

Kapsaicyna zastosowanie:

– w preparatach, gdzie zależy nam na zwiększeniu przenikania składników aktywnych
– jako składnik serum, kremów regenerujących i odżywczych
– dodatek do preparatów antycelullitowych i wyszczuplających.

Siemię lniane wysokolinolenoweOlej lniany z kapsaicyną

Pozytywny wpływ oleju lnianego na kondycję skóry oraz włosów jest znany od niemal tysiącleci – to prawdziwa bomba witaminowa! Stosowany bezpośrednio na skórę doskonale ją nawilża i wygładza. Nadaje się do każdego typu cery, a najlepiej sprawdza się przy suchej. Olej lniany z powodzeniem zastąpi także nawet najlepszy balsam do ciała. W przemyśle kosmetycznym dodawany jest do kosmetyków ze względu na swoje właściwości – przede wszystkim dlatego, że hamuje proces starzenia się skóry i zwalcza wolne rodniki, a kwas linolenowy zawarty w oleju lnianym sprzyja zachowaniu elastyczności i jędrności skóry, a także zapewnia lepsze krążenie krwi. Dzięki regularnemu stosowaniu oleju lnianego skóra staje się gładsza i bardziej jedwabista.
Dzięki tym właściwościom olej lniany może stanowić doskonały produkt do masażu w domowym spa, a sprzymierzeńcem w walce o piękną skórę będzie – ze względu na swoje właściwości
przyspieszające metabolizm – właśnie kapsaicyna.

Czytaj więcej ciekawych artykułów: