Olej z pestek dyni – zielone złoto
Olej z pestek dyni to jeden z najpiękniej pachnących olejów świata. Jego piękny kolor, intensywny aromat, orzechowy posmak i gęsta, niemal kremowa konsystencja sprawia, że jest to olej doskonały. Doskonały w kuchni i poza nią. Co sprawia, że olej dyniowy jest tak cennym i chętnie wybieranym tłuszczem?
Olej z pestek dyni na zdrowie
Tłoczony z lekko prażonych pestek dyni olej dyniowy, jak większość tłuszczy roślinnych nierafinowanych, jest doskonałym źródłem cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych – zawarte w nim tokoferole i fitosterole sprawiają, że posiada on właściwości antyoksydacyjne. Proporcje poszczególnych kwasów tłuszczowych w oleju z pestek dyni również zachwycają – ponad 90% zawartość kwasu oleinowego i linolowego i bardzo niska kwasu stearynowego i palmitynowego. Niektóre wyniki badań pozwalają przypuszczać, że olej z pestek dyni skutecznie obniża stężenie cholesterolu we krwi, jak również poprawia funkcjonowanie gruczołu krokowego u mężczyzn.
Jak przechowywać olej z pestek dyni?
Olej z pestek dyni, ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych (które z kolei szybko się utleniają), powinien być przechowywany w chłodnym i ciemnym miejscu. Najlepiej przechowywać go w lodówce, jednak nie jest to konieczne.
Olej z pestek dyni w kuchni
Olej dyniowy, który należy docenić również za walory smakowe, doskonale sprawdzi się w każdej kuchni. Ma wiele zastosowań. Może służyć jako baza dressingu sałatkowego, jako dodatek do pysznej zupy czy też jako urozmaicenie deseru. Prawdziwym hitem są lody waniliowe lub śmietankowe podawane właśnie z olejem z pestek dyni!
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz