Olej z pestek dyni – zielone złoto

Olej z pestek dyni to jeden z najpiękniej pachnących olejów świata. Jego piękny kolor, intensywny aromat, orzechowy posmak i gęsta, niemal kremowa konsystencja sprawia, że jest to olej doskonały. Doskonały w kuchni i poza nią. Co sprawia, że olej dyniowy jest tak cennym i chętnie wybieranym tłuszczem?

Esencjonalny olej z pestek dyniOlej z pestek dyni na zdrowie

Tłoczony z lekko prażonych pestek dyni olej dyniowy, jak większość tłuszczy roślinnych nierafinowanych, jest doskonałym źródłem cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych – zawarte w nim tokoferole i fitosterole sprawiają, że posiada on właściwości antyoksydacyjne. Proporcje poszczególnych kwasów tłuszczowych w oleju z pestek dyni również zachwycają – ponad 90% zawartość kwasu oleinowego i linolowego i bardzo niska kwasu stearynowego i palmitynowego. Niektóre wyniki badań pozwalają przypuszczać, że olej z pestek dyni skutecznie obniża stężenie cholesterolu we krwi, jak również poprawia funkcjonowanie gruczołu krokowego u mężczyzn.

Jak przechowywać olej z pestek dyni?

Olej z pestek dyni, ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych (które z kolei szybko się utleniają), powinien być przechowywany w chłodnym i ciemnym miejscu. Najlepiej przechowywać go w lodówce, jednak nie jest to konieczne.

Olej z pestek dyni w kuchni

Olej dyniowy, który należy docenić również za walory smakowe, doskonale sprawdzi się w każdej kuchni. Ma wiele zastosowań. Może służyć jako baza dressingu sałatkowego, jako dodatek do pysznej zupy czy też jako urozmaicenie deseru. Prawdziwym hitem są lody waniliowe lub śmietankowe podawane właśnie z olejem z pestek dyni!

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Fitoterapia, Olej z pestek dyni
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz