Opublikowano:

Współczesna medycyna sprawiła, że żyjemy coraz dłużej. Pociąga to za sobą jednak pewne konsekwencje. Niektóre schorzenia, nieznane jeszcze 100 lat temu, a dopiero niedawno zdiagnozowane, nie występowały w ogóle. Po prostu ludzie żyli średnio krócej i ich organizmy nie napotykały na konsekwencje, związane z wiekiem i wpływem cywilizacji (zanieczyszczenia, żywność przetworzona, stres).

Najbardziej powszechnym schorzeniem wieku senioralnego są z pewnością niedomagania reumatyczne, związane z układem krążenia i ogólnie metabolizmem.

Niezwykle ważna jest wtedy zdrowa, zbilansowana dieta i ruch – najlepiej na świeżym powietrzu.

Dieta Seniora

Wiadomo, że wraz z wiekiem zwalnia nasz metabolizm. Trawimy wolniej, z większym trudem, wykluczając niektóre produkty. Ponadto dochodzą kwestie ewentualnych schorzeń i przyjmowane w związku z tym leki.

Nie warto jednak ograniczać się do wizyt u lekarza i w aptece. Tu niezbędna jest tak ustawiona dieta, aby – zgodnie z zaleceniem Hipokratesa – właśnie pożywienie było naszym lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem.

Wszelkie zmiany w diecie, a w ślad za tym wprowadzenie nowych produktów, wymaga konsultacji z lekarzem i wsparcia dietetyka. Wiedza na temat naszego organizmu, naszych dolegliwości, ich przyczyn i warunków leczenia to podstawa do przygotowania diety, wspierającej nasze zdrowie i łagodzącej skutki upływającego czasu.

Olej lniany smakowyOleje lniane i kwasy Omega 3

Szczególnie godne polecenia są kwasy Omega 3, które praktycznie w każdej diecie powinny zajmować poczesne miejsce. Mają niebagatelny wpływ na nasz układ nerwowy (od momentu poczęcia do późnej starości), układ krążenia, a ponadto pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu.

Niestety, nie możemy wytworzyć tych kwasów sami i dlatego starajmy się, aby wprowadzać je w codziennej diecie.

Niemiecka naukowiec, dr Johanna Budwig opracowała dietę opartą na oleju lnianym wysokolinolenowym. Dlaczego? Ponieważ to właśnie ten produkt jest najbogatszym roślinnym źródłem kwasów Omega 3. Udowodniła, że tylko podczas tłoczenia na zimno te niezwykle wrażliwe kwasy utrzymują swoją naturalną strukturę i najcenniejsze właściwości. Z tego powodu wykluczyła tran i Omega 3 pochodzące z wątroby rekina, ponieważ przy tłoczeniu oleju wykorzystywana jest wysoka temperatura.

Najwyższej jakości olej lniany wysokolinolenowy to gwarancja zawartości kwasów Omega 3 nawet na poziomie ponad 50%. I właśnie taki olej powinien znaleźć się w naszej lodówce.

Aby kwasy Omega 3 zawarte w oleju lnianym były dla nas wsparciem – musi być on spożywany wyłącznie na zimno.

Dieta budwigowa

Dr Budwig opracowała urozmaiconą i naprawdę łatwą dietę, która w świetle jej badań wspierała leczenie wielu schorzeń:

  • astmy

  • artretyzmu

  • cukrzycy

  • depresji

  • otłuszczenia wątroby

  • problemów dermatologicznych (np. łuszczycy)

  • problemów z pamięcią i koncentracją

  • problemów trawiennych

  • schorzeniach serca i układu krążenia m.in: nadciśnienia, miażdżycy, zawału serca, choroby wieńcowej

  • wrzodów żołądka

Bazą jadłospisu jest pasta budwigowa, składająca się z chudego białego sera i odpowiedniej dawki oleju lnianego. Wystarczy dodać np. jogurt naturalny dla uzyskania odpowiedniej konsystencji i… można zacząć komponować składniki: bazylia, czosnek, pietruszka, papryka, rzodkiewka… Wedle uznania i smaku. Można też na słodko: z miodem (cukier jest wykluczony) i owocami. Taka pasta może być dodatkiem do potrawy albo osobnym daniem.

Witaminy i minerały

Obecność witamin w naszym jadłospisie jest oczywista. Ale starajmy się bazować na witaminach przyjmowanych w produktach – najlepiej naturalnych i nieprzetworzonych. W miarę konieczności przyjmujmy suplementy diety, nie zapominając jednak, że dobrze zbilansowana dieta to nasza inwestycja w zdrowie i dobre samopoczucie. Poza tym warto pamiętać, że odrobina oleju np. lnianego dodana np. do sałatki, surówki czy koktajlu przyspieszy i ułatwi rozpuszczanie i przyswojenie witamin.

Czytaj więcej ciekawych artykułów: