Omega jest… mega!

W roślinnych olejach tłoczonych na zimno poszukujemy składników, mających właściwości wspomagające nasze samopoczucie. Przede wszystkim dlatego oleje bogate w Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe z grupy Omega (3, 6 i 9) coraz częściej stają się solidną bazą naszego jadłospisu, wzmacniając naszą odporność, skutecznie wspierając kondycję organizmu oraz zapewniając jego prawidłowy rozwój i funkcjonowanie. Z czego to wynika?

Tłuszcze nasycone i nienasycone, inaczej: kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone

Kwasy tłuszczowe nasycone występują głównie w tłuszczu pochodzenia zwierzęcego i twardych margarynach, a opinia o nich nie jest najlepsza: często przyczyniają się do otyłości, zwiększenia poziomu złego cholesterolu i ryzyka wystąpienia chorób serca. Podobnie jak wszystkie tłuszcze, tłuszcze nasycone dostarczają energii człowiekowi, pomagają w przyswajaniu niektórych witamin oraz składników odżywczych, a także uczestniczą w budowie błon komórkowych, jednak nadmierne ich spożycie i na skutek tego gromadzenie przez organizm ma bezpośredni wpływ na rozwój wielu chorób i tycie. Źródła tłuszczów nasyconych to przede wszystkim mięso, masło, śmietana, pełnotłuste mleko, sery żółte o dużej zawartości tłuszczu, masło kakaowe, olej palmowy oraz olej z ziaren palmowych. Co ciekawe, tłuszcze nasycone zawiera także olej kokosowy, ale ze względu na szereg jego cennych właściwości – nie powinien być eliminowany z diety (poczytaj tutaj).

Z kolei tłuszcze nienasycone mają bezsprzecznie pozytywny wpływ na nasz organizm. Obniżają poziom złego cholesterolu i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca. Powodują uczucie sytości, dzięki któremu podjadamy mniej niezdrowych przekąsek. Wiele naszych narządów wewnętrznych zbudowanych jest w znacznym stopniu z tłuszczów i potrzebują ich do prawidłowego funkcjonowania. Nienasycone tłuszcze występują m.in. w orzechach, rybach i zimnotłoczonych olejach roślinnych.

Ponieważ diety redukujące spożycie tłuszczów do minimum nie są korzystne dla zdrowia – wystarczy zadbać o to, by w diecie znalazły się wartościowe tłuszcze nienasycone i uważać na to, by nie przesadzić z ilością tłuszczów nasyconych. Bezwzględnie warto mieć pod ręką produkty wysokiej jakości , które przyczynią się do poprawy stanu naszego zdrowia.

Olej lniany konwencjonalnyKwasy Omega 3

To główny sprzymierzeniec w walce o utrzymanie odpowiedniego poziomu cholesterolu i trójglicerydów. Kwas tłuszczowy Omega 3 pochodzenia roślinnego, obecny w produkcie uzyskanym w procesie tłoczenia na zimno to szereg korzyści, które w swoich badaniach udowodniła dr Johanna Budwig (o diecie dr Budwig przeczytaj tutaj). Nie mogąc tego niewykle ważnego dla naszego funkcjonowania kwasu wytworzyć sami, powinniśmy przyjmować go w codziennej diecie: wspomaga nasz układ nerwowy, krwionośny, wpływa korzystnie na profilaktykę wielu schorzeń, a przy tym, wprowadzony do diety, wspiera ich kurację. I właśnie olej lniany wysokolinolenowy jest niezwykle bogatym jego źródłem.

Kwasy Omega 3 dla dzieci?

Ponieważ kwasy Omega 3, jak wynika m.in. z badań dr Johanny Budwig, stymulują rozwój i wspierają funkcjonowanie przede wszystkim naszego układu nerwowego już od momentu poczęcia, wprowadzenie do diety dziecka oleju lnianego tłoczonego na zimno wydaje się jak najbardziej uzasadnione. Nie chcąc zmuszać swoich pociech do średnio przyjemnego przełykania oleju w czystej postaci, możemy „przemycić” go w wielu ulubionych potrawach dziecka. Bo czy naleśniki z owocową pastą budwigową albo pyszny, kolorowy koktajl z odrobiną oleju lnianego będą niemile widziane? Z pewnością nie!

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Fitoterapia, Olej lniany
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz