Pestki słonecznika – wartości odżywcze i właściwości lecznicze
Pestki słonecznika to produkt, który znajdziemy w niemal każdym domu. Wykorzystujemy go na różne sposoby. Ale czy znamy dobrze jego właściwości i czy czerpiemy z niego pełnię korzyści?
Pestki słonecznika mają wiele właściwości odżywczych, co sprawia, że są świetnym uzupełnieniem codziennej diety. Bardzo bogate w witaminę E pestki słonecznika są doskonałym źródłem fitosteroli. Pestki słonecznika obowiązkowo powinny stać się ulubioną zdrową przekąską osób mających zbyt wysoki poziom cholesterolu – słonecznik wesprze w walce z postępującą miażdżycą i pomoże uregulować gospodarkę cholesterolu. Zawarte w słoneczniku fitosterole obniżą poziom złego cholesterolu LDL – zapobiegną tym samym pogłębieniu miażdżycy. Oczywiście, jak ze wszystkim, również z pestkami słonecznika należy zachować umiar – spożywajmy nie więcej niż 30 g dziennie.
Witamina E zamknięta w nasionach słonecznika
Nasiona słonecznika są również kopalnią witaminy E, która nazywana jest witaminą płodności (jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu rodnego u człowieka). Przyjmowanie pokarmów będących naturalnym źródłem witaminy E, jest również zalecane kobietom w ciąży, ponieważ witamina E jest niezbędna do prawidłowego rozwoju dziecka w macicy.
Moc witaminy E docenią również osoby, które pragną na dłużej zachować młody wygląd. Będąca bardzo silnym przeciwutleniaczem witamina E opóźnia procesy starzeniowe skóry.
Nasiona słonecznika – jak i do czego stosować?
Słonecznik łuskany może w naszym jadłospisie znaleźć wiele zastosowań. Doskonale wkomponuje się w sałatkę. Warto dodać go do muesli, jogurtu, a nawet podjadać samodzielnie. Nie zapominajmy o wypiekach – jeśli pieczecie samodzielnie chleb, spróbujcie wersji z nasionami słonecznika.
Nasiona słonecznika – wartości odżywcze
Według amerykańskiej USDA (United States Department of Agriculture), nasiona słonecznika posiadają następujące wartości odżywcze:
Wartości odżywcze ziaren słonecznika (w 100 g) Wartość energetyczna – 584 kcal Witaminy Witamina C – 1.4 mg | Minerały Wapń – 78 mg Kwasy tłuszczowe nasycone – 4.455 g |
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz