Wiesiołek
Wiesiołek jest rośliną od dawna docenianą zarówno przez medyków ludowych, jak i fitoterapeutów. Sekretem wiesiołka jest zawartość dwóch cennych kwasów – GLA (gamma linolenowego) oraz LA (linolowego), które są zaliczane do rodziny kwasów omega-6. Ale wiesiołek to również znakomite naturalne źródło cynku, magnezu, selenu i wapnia.
Wiesiołek to piękna polna (łąkowa) roślina, która osiąga wysokość około 1 metra. Wiesiołek to charakterystyczna roślina, o uroczych drobnych żółtych kwiatach. Odmian wiesiołka jest wiele. W Polsce najpopularniejszy jest wiesiołek dwuletni. Dawniej nazywano go świecą nocy (do tej pory w niektórych językach jego oficjalna nazwa to światło/świeca nocy). Nazwa wzięła się od kwiatów, które otwierają się w ciemności, a w mocno nasłonecznione dni zamyka się.
Wiesiołek jest rośliną, którą wykorzystujemy niemal w całości. Najpopularniejszym produktem jest olej z wiesiołka (dokładnie z jego nasion), jednak w sprzedaży znajdziemy też nasiona i suszone liście wiesiołka.
Wiesiołek i jego właściwości lecznicze
Wiesiołkowi przypisuje się całkiem szerokie spektrum właściwości pro-zdrowotnych. Zawartość NNKT w oleju z wiesiołka pozwala obniżyć parametry lipidowe – można zatem sądzić, że wiesiołek jest w stanie obniżyć ryzyko wystąpienia miażdżycy.
Istnieje również przekonanie, że preparaty z wiesiołkiem, są w stanie neutralizować objawy PMS (zespołu napięcia przedmiesiączkowego).
Fitoterapeuci zalecają picie naparu z nasion wiesiołka, który poprawi samopoczucie, obniży poziom stresu, a do tego wesprze koncentrację.
Wiesiołek i jego właściwości kosmetyczne
Od stuleci wiesiołek słynie ze swoich własności kosmetycznych. Jest prawdopodobnie najczęściej dodawanym do kosmetyków naturalnym składnikiem. Olej z wiesiołka znajdziemy w wielu kosmetykach do pielęgnacji ciała , skóry i włosów.
Wiesiołek i olej z wiesiołka – zastosowanie
Olej z wiesiołka można stosować tylko na zimno – do sałatek, do jogurtów, samodzielnie. Można go też pić lub używać do kuracji ssania oleju. Nasiona wiesiołka można dodawać do muesli, owsianki, do zupy lub do sałatki.
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz