Ciasto żyrafa z kremem avocado-bananowym

Składniki na ciasto:

  • 5 jaj
  • 3 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 60 ml wody
  • 50 ml oleju kokosowego
  • 4 łyżki kakao

 

Składniki na mus:

  • 2 duże dojrzałe awokado
  • 5 bananów
  • 3 płaskie łyżki kakao

Dodatkowo:

2 banany (nie powinny być zbyt dojrzałe)

 

Przygotowanie:

Żółtka oddzielamy od białek. Następnie ucieramy je z cukrem, a białka ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek z cukrem stopniowo dodajemy wodę, olej, mąkę i dokładnie miksujemy. Z ciasta wybieramy 1/3 masy i tworzymy tym ciastem na blasze wyłożonej papierem wzór nierównej kraty (białe ramki na żyrafie łaty). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut. Do pozostałego ciasta dodajemy kakao i ponownie mieszamy. Ciemną częścią ciasta zalewamy kratę na papierze do pieczenia. Ciasto należy rozprowadzić bardzo delikatnie, aby nie popsuć wzoru. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 15-20 minut w temperaturze około 180 stopni.

Usuwamy pestkę, wydrążamy awokado z łupin. Przekładamy do blendera. Banany obieramy ze skóry, dodajemy do awokado. Dodajemy 3 łyżki kakao. Blendujemy na gładki krem i wkładamy do schłodzenia.

Upieczone ciasto studzimy. Na wystudzonym rozprowadzamy krem, a następnie układamy 2 banany (w całości, bez skóry). Zawijamy roladę i wkładamy do lodówki.

UWAGA! Ze względu na obecność awokado i banana, krem w roladzie może zmieniać kolor na ciemniejszy z czasem – jest to naturalny objaw.

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Ciasta i ciasteczka, Przepisy kulinarne, Przepisy z olejem kokosowym
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz