Opublikowano:

Niektóre rośliny potrafią zaskoczyć naturalnie występującymi w nich substancjami, które służą im głównie do ochrony przed roślinożercami. O takich właściwościach roślin wiedzieli już rdzenni Indianie, którzy korzystali ze sproszkowanych papryk chilli jako broni. Od tysięcy lat papryczka chilli stosowana jest w kuchni i w medycynie ludowej – dlaczego?

Powodem tak powszechnego zainteresowania papryczką chilli jest występująca w niej substancja: kapsaicyna. Kapsaicyna jest substancją, która, oprócz ostrej papryczki chilli, występuje naturalnie w wielu roślinach – głównie w papryce oraz w pieprzu cayenne. W związku z tym, że ostrość papryk (a co za tym idzie zawartość w nich kapsaicyny) może być różna dla różnych gatunków, opracowano specjalną skalę określającą moc kapsaicyny. Jest tojednoska SHU (Scoville Heat Unit).

Olej lniany z kapsaicynąKapsaicyna wykazuje zróżnicowane działanie na ludzki organizm. Przypisuje się jej m.in. działanie przyspieszające metabolizm, antyoksydacyjne czy hipotencyjne. Należy jednak pamiętać, że kapsaicyna to silna substancja, którą należy spożywać pod kontrolą.

Łakomych wiedzy odsyłamy do bardzo ciekawego artykułu, autorstwa pana Tomasza Pieńko z Koła Naukowego przy Zakładzie Chemii Farmaceutycznej Wydziału Farmaceutycznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Artykuł pt. „Kapsaicyna – właściwości, zastosowania i perspektywy” został opublikowany w Biuletynie Farmacji WUM w numerze 2 z 2013 roku (strony 11-17). Zachęcamy do lektury – http://biuletynfarmacji.wum.edu.pl/1302Pienko/Pienko.pdf.

Olej lniany z kapsaicyną Laboratorium Biooil

Laboratorium Biooil wprowadziło do oferty olej lniany wysokolinolenowy z kapsaicyną – w naszym produkcie ilość kapsaicyny jest optymalna. Polecamy nasz olej zarówno osobom na diecie doktor Budwig, jak również wszystkim, którzy lubią ostrzejsze smaki oraz wszystkim tym, którzy chcą wprowadzić do swoich potraw zupełnie nowe smaki!

Czytaj więcej ciekawych artykułów: